10. 1. 2019, 15:00 | Vir: STA

Nepalka z otrokoma umrla v koči brez oken, v katero je morala zaradi menstruacije

profimedia

V Nepalu odmeva tragedija ženske, ki je s svojima otrokoma zaradi zadušitve umrla v koči brez oken, v katero je bila izgnana zaradi menstruacije. Za številne skupnosti v Nepalu ženske med menstruacijo še vedno veljajo za nečiste in morajo ob dnevih, ko imajo perilo, zapustiti dom. Zakonodaja to prakso prepoveduje.

Kot je v sredo sporočila policija, je ženska v torek zvečer skupaj z 12- in devetletnim sinom zaspala v koči v okrožju Bajura na zahodu te gorate države. Trojica, ki se je ob izjemno nizkih zimskih temperaturah stisnila ob ognjišču, je verjetno umrla zaradi zadušitve. Našla jih je tašča 35-letnice, ki je v sredo zjutraj prišla do koče.

Del odej, s katerim so bili pokriti pokojni, je bil ožgan, tudi ženska je utrpela opekline po nogah, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali na policiji, ki sedaj čaka na rezultate obdukcije.

V Nepalu so leta 2005 prepovedali starodavno prakso pregona žensk med menstruacijo, ki je znana kot chhaupadi, a jo predvsem v odročnih, konservativnih delih zahoda države še vedno izvajajo. Katmandu je lani uvedel trimesečno zaporno kazen in 3000 rupij (23 evrov) denarne globe za vsakogar, ki bi ga ujeli pri odrejanju te prakse.

Ta je povezana s hinduizmom. Ženske naj bi po porodu in med menstruacijo veljale za nedotakljive. V skladu s chhaupadijem se v tem času ne smejo dotikati hrane, verskih ikon, goveda in moških.

Smrt 35-letnice in njenih otrok ni prva tovrstna posledica te sporne prakse. Lani je zaradi vdihavanja dima v koči, v katero je bila pregnana zaradi menstruacije, umrla 21-letnica, v preteklosti je več žensk umrlo tudi zaradi pikov kač.

Nepalski organ za človekove pravice je policijo pozval, naj bolj skrbi za uveljavljanje zakona, sicer bodo ženske še naprej umirale.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ