14. 5. 2018, 15:46 | Vir: STA

Nepotrpežljiva Zofka tokrat prehitela ledene može!

profimedia

Ledeni možje in mokra Zofka, ki po ljudskem izročilu prinašajo hladne dni in deževje sredi maja, so letos nekoliko zamenjali vloge. Ledeni možje so namreč prinesli nestanovitno deževno vreme, na god svete Zofke, v torek, pa bo po napovedih meteorologov verjetno najhladnejši majski dan s popoldansko temperaturo pod 20 stopinj Celzija.

Letos so ledeni možje prinesli precej dežja, Zofka pa bo prinesla še nadaljnjo ohladitev, ki pa ne bo zelo izrazita, je za STA vremensko dogajanje opisal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Brane Gregorčič.

"V višinah se nad Evropo kar obnavlja ciklonsko območje in tako je ozračje tudi nad Slovenijo zelo nestabilno. Nestanoviten tip vremena se bo še nadaljeval, in to še vsaj teden dni ali celo deset dni. Kakšne ustalitve vremena tako še ne pričakujemo," je dejal Gregorčič.

V tem tednu bodo tudi temperature nekoliko nižje, kot so bile v zadnjih tednih, ko so bile znatno nad dolgoletnimi povprečji. Ta teden bo verjetno precej blizu normalnim temperaturam za ta letni čas. V torek bo lahko meja sneženja prehodno tudi nekje nad 1800 metri, kasneje pa se bo spet dvignila nad 2000 metri, je še pojasnil Gregorčič.

Tako se bo danes popoldne nadaljevalo nestanovitno vreme z občasnim dežjem. Ta bo najbolj izdaten na severovzhodu države, kjer bodo tudi nevihte. V noči na torek bodo padavine marsikje ponehale. V torek bo nato v zahodni Sloveniji občasno deževalo, drugod bodo predvsem sredi dneva in popoldne nastajale krajevne plohe. Najnižje jutranje temperature bodo v torek od sedem do 13, najvišje dnevne pa od 14 do 19 stopinj Celzija.

Ledeni možje, sveti Pankracij, Servacij in Bonifacij, godujejo od 12. do 14. maja. V preteklosti so jim pripisali krivdo za mrzlo in mokro vreme, ki se ob še možnem prodoru polarne zračne mase nad naše kraje lahko pojavi v maju. Za njimi 15. maja goduje sveta Zofija. In ker na njen god rado dežuje, so ji po ljudskem izročilu nadeli ime mokra oziroma uscana Zofka.

Po ledenih možeh se ravnajo mnogi vrtičkarji po Sloveniji, saj velja, da je s saditvijo nekaterih sadik na prosto dobro počakati, da minejo ledeni možje in da se zemlja dovolj ogreje. To še posebej velja za plodovke, med katere spada na slovenskih vrtovih priljubljen paradižnik.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ