12. 3. 2020, 13:26 | Vir: STA

Nepridipravi ne spijo in lahko izkoristijo strah pred koronavirusom

profimedia
Nepridipravi ne spijo in lahko izkoristijo strah pred koronavirusom (foto: profimedia)

Humanitarna organizacija Humanitarček opozarja starejše o zlorabah v povezavi s koronavirusom. Pozorni naj bodo na samooklicane prostovoljce, ki jim ponujajo pomoč pri raznih storitvah, kot sta prevoz in nakup zdravil. Tovrstne posameznike naj prijavijo pristojnim organom. Zaznali so tudi že prevare prek elektronske pošte.

Starejši naj bodo pozorni na posameznike, ki jim nudijo pomoč pri plačilu položnic. Takšnih potreb ni, saj zaradi zamude s plačilom ne bo tako hudih posledic, kot v primeru kraje denarja. Neznancem naj nikoli ne predajo svoje bančne kartice ali osebnega dokumenta, so opozorili v Humanitarčku.

Izogibajo naj se tudi tistim, ki ponujajo nakup zdravil s provizijo. Če jim zmanjka zdravil, naj se posvetujejo z zdravnikom ali preverjeno lokalno dobrodelno organizacijo. Prav tako naj ne zaupajo razkužilom, ki se prodajajo od vrat do vrat.

Pozorni naj bodo na ponudnike posebnih prevozov za starejše. Če potrebujejo prevoz do zdravstvene ustanove, naj se obrnejo neposredno na ustanovo. Ostale storitve, ki niso povezane z zdravstvom, niso nujne. Na nacionalnem nivoju se namreč odsvetuje nepotrebno izpostavljanje drugim.

Hrana se starejšim lahko dostavi v obliki paketa brez izpostavljanja, kar so številne organizacije že storile, so sporočili s Humanitarčka. Pri tem naj bodo še posebno pozorni na prostovoljce, ki denar za hrano zahtevajo vnaprej.

Vsak se lahko obrne na preverjene lokalne ponudnike prostovoljske pomoči, saj jih ima večina že izdelan načrt, so sporočili s Humanitarčka.

V svetu so se v povezavi s korornavirusom pojavili napadi z izsiljevalskimi virusi. V Sloveniji jih v nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost Sicert še niso zaznali, a je le vprašanje časa, kdaj bodo zlonamerna sporočila prišla tudi k nam. Svetujejo previdnost, organizacijam pa izdelavo načrta ukrepanja.

Kot so ponazorili v Sicertu, storilci razmere izkoriščajo za razpošiljanje sporočil z zlonamernimi priponkami, ki naj bi v vsebovale pomembne informacije o novem koronavirusu. "Po zbranih informacijah gre v zabeleženih primerih predvsem za širjenje okužbe s trojanskimi konji za krajo informacij in prikrit oddaljeni dostop," so pojasnili.

Legitimnost priponk se lahko preveri v Mali šoli odpiranja priponk portala Varni na internetu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.