7. 3. 2022, 11:32 | Vir: STA

Država, ki ukrajinske begunce sprejme le pod tem pogojem

Profimedia

Britansko vlado kritizirajo na račun ravnanja z ukrajinskimi begunci, saj naj bi po podatkih notranjega ministrstva Ukrajincem izdali le približno 50 vizumov.

Po podatkih notranjega ministrstva je do nedelje zvečer v okviru programa za begunce z družinskimi vezmi v Veliki Britaniji vizume dobilo 50 Ukrajincev, kar znaša le odstotek od 5535 vloženih prošenj za azil, poroča BBC.

Predolg proces za Ukrajince

"Proces traja predolgo, obupane družine pa morajo premagovati preveč ovir," je na Twitterju zapisala Yvette Cooper iz vrst opozicijskih laburistov.

Kritike se vrstijo tudi iz vladajoče konservativne stranke. "To zagotovo ni uspeh," je danes za radijsko postajo LBC dejal predsednik odbora za zunanje zadeve v spodnjem domu britanskega parlamenta Tom Tugendhat.

Poudaril je, da je treba zagotoviti, da bo notranje ministrstvo v čim krajšem času uresničilo zavezo o sprejemu beguncev iz Ukrajine.

Omejen vstop v državo

Vstop je še vedno dovoljen le tistim, ki že imajo družinske člane v državi.

V nasprotju z državami Evropske unije si Velika Britanija ne želi sprejeti Ukrajincev brez omejitev. Vstop je še vedno dovoljen le tistim, ki že imajo družinske člane v državi.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je v nedeljo Britance prav tako obtožil pomanjkanja človečnosti. Približno 150 Ukrajincev, ki so želeli potovati čez Rokavski preliv in obiskati sorodnike v Veliki Britaniji, naj bi britanska stran pozvala, da za vizum najprej zaprosijo v Parizu ali Bruslju.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ