2. 6. 2019, 12:15 | Vir: STA

Nesreča v Benetkah: Ladja za križarjenje trčila v turistično ladjo in pomol

profimedia

V Benetkah je ena od ladij za križarjenje med pristajanjem danes trčila v turistično ladjico in pomol. Po poročanju medijev so bili pri tem poškodovani najmanj štirje ljudje na turistični ladjici. Ladji za križarjenje naj bi odpovedal motor. Italijanski minister se je v odzivu zavzel za prepoved vstopa tovrstnih ladij v središče Benetk.

Po podatkih italijanske tiskovne agencije Ansa sta bila v trčenju 275 metrov dolge ladje Opera družbe MSC v turistično ladjico ob pomolu San Basilio lažje poškodovana najmanj dva človeka, dva pa so prepeljali v bolnišnico na opazovanje. Katere narodnosti so poškodovani, za zdaj ni znano.

Nesreča se je zgodila v kanalu Giudecca v središču Benetk. Na enem od video posnetkov je videti ladjo za križarjenja Opera, ki z glasno sireno opozarja ljudi, ki bežijo s pomola. Na ladjici naj bi bilo v času nesreče okoli 130 ljudi, medtem ko ladja Opera lahko sprejme skoraj 2700 potnikov.

Ansa še poroča, da je ladji za križarjenje med pristajanjem odpovedal motor, o čemer je nemudoma obvestila pristojne oblasti v pristanišču. Veliko ladjo, ki se je po okvari nenadzorovano bližala pomolu, sta skušala zastaviti dva vlačilca, a se je enemu od njiju strgala vlečna vrv.

Zaradi trčenja so mestne oblasti odpovedale za danes predvidena tradicionalni sprevod in regato gondol, čolnov in drugih manjših plovil, ki naj bi med drugim potekala tudi po kanalu Giudecca.

Na kraj nesreče je med drugim prispel beneški župan Luigi Brugnaro, ki je kasneje tvitnil, da današnji incident dokazuje, da za velike ladje ni mesta v kanalu Giudecca.

Podobno je v odzivu poudaril minister za kulturo Alberto Bonisoli. Dodal je, da je ministrstvo za kulturo pred nekaj meseci že prepovedalo plovbo večjih ladij po treh kanalih, skupaj z več ministrstvu pa si prizadevajo, da bi za tovrstne ladje prepovedali plovbo po celotni laguni.

Tudi italijanski minister za promet Danilo Toninelli se je v prvem odzivu na nesrečo zavzel za prepoved vstopa tovrstnih ladij v središče Benetk. "Po toliko letih neukrepanja smo naposled blizu končni rešitvi, s katero bomo obvarovali tako laguno kot turizem," je zapisal na Twitterju.

V Benetkah že dlje časa poteka burna razprava o tem, ali bi ladjam za križarjenja prepovedali vstop v središče mesta. Unesco je že večkrat posvaril, da velike ladje ogrožajo kulturno dediščino mesta na vodi, okoljevarstveniki pa opozarjajo, da ladje ogrožajo občutljivi ekosistem beneške lagune. Že nekaj let v Benetkah zato razmišljajo, da bi ladje za križarjenja plule po turistično manj zanimivi poti in pristale v industrijski četrti Marghera, čemur pa nasprotujejo podjetniki, ki se bojijo, da bodo ob posel.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ