23. 5. 2021, 15:33 | Vir: STA

Nesreča v Italiji: kabina žičnice zgrmela v globino, najmanj 13 mrtvih

profimedia
Nesreča v Italiji: kabina žičnice zgrmela v globino, najmanj 13 mrtvih (foto: profimedia)

V nesreči žičnice nedaleč od jezera Maggiore na severu Italije je danes po zadnjih podatkih umrlo 13 ljudi, dve osebi sta huje poškodovani. Kabina žičnice je na relaciji Stresa-Mottarone pred prihodom na goro Mottarone strmoglavila približno sto metrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA so reševalci sporočili, da je v nesreči umrlo 13 ljudi od 15, kolikor jih je bilo po zadnjih podatkih v kabini. Dva hudo poškodovana otroka, stara devet in pet let, so prepeljali na zdravljenje v Torino. Njuno zdravstveno stanje je kritično in so ju zaradi več zlomov operirali.

Nesreča se je zgodila v italijanski regiji Piemont, v počitniškem mestu Stresa, kmalu potem, ko so ponovno zagnali žičniške naprave. Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije jih več mesecev namreč niso uporabljali.

Vzrok nesreče še ni znan, po poročanju medijev pa je kabinska žičnica v globino zgrmela na eni najvišjih točk, okoli 300 metrov pred končno postajo. Sklepajo, da je na žičnici popustil nosilni kabel.

V zahtevno reševanje na strmem in gozdnatem pobočju so vključili dva helikopterja, po poročanju italijanskih medijev, ki jih povzema APA, pa so med reševalno akcijo sodelovali tudi gasilci.

Priljubljena turistična kabinska žičnica sicer povezuje mesto s planino Mottarone, katere vrh se nahaja na višini skoraj 1500 metrov. Zaradi lepega vremena so se v nedeljo z vzpenjačo na goro podali mnogi obiskovalci.

Italijanski premier Mario Draghi je že izrazil obžalovanje zaradi tragične nesreče in se v imenu vlade spomnil družin žrtev. Na Twitterju je tudi zapisal, da je v stalnem stiku z reševalci.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.