16. 10. 2020, 11:19

Neuradno: V četrtek odkrili 834 novih okužb, največ doslej

Shutterstock
Neuradno: V četrtek odkrili 834 novih okužb, največ doslej (foto: Shutterstock)

Po neuradnih podatkih je bilo v četrtek potrjenih 834 okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 5196 testiranjih, pozitivnih pa nekaj več kot 16 odstotkov testov. 

Širjenje novega koronavirusa po državi vlada skuša zamejiti z novim svežnjem ukrepov, del njih začenja veljati danes. Med drugim je to odlok, ki omejuje gibanje prebivalstva med rdečimi in oranžnimi statističnimi regijami. Odlok uveljavlja tudi nova pravila glede zbiranja ljudi in obvezno nošnjo maske na odprtih javnih krajih v rdečih regijah.

Rdeče regije so tiste, v katerih število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100.000 prebivalcev. Trenutno so na rdečem seznamu Gorenjska, Koroška, Osrednjeslovenska, Posavska, Savinjska in Zasavska regija ter Jugovzhodna Slovenija, ki obsegajo 117 občin. Zanje veljajo strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa.

V teh regijah od danes velja splošna prepoved prireditev, shodov, porok in verskih obredov ne glede na že predhodno pridobljeno pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Izjeme so posamične prireditve, ki že imajo predhodno pozitivno mnenje.

Prebivalcem iz rdečih regij je od danes prepovedan prehod v druge regije. Med izjemami so prihod in odhod na delo, izvajanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, zagotavljanje storitev za zavarovanje zdravja in premoženja, varstvo ali nega družinskega člana, dostop do lekarn ter zdravstvenih storitev in bolnišnic.

Iz rdeče v oranžno regijo lahko posameznik preide tudi, če je lastnik nepremičnine v oranžni regiji. Poleg tega je med izjemami tudi tranzit v drugo državo. Izjema je še koriščenje že rezerviranih turističnih namestitev.

Za uveljavljanje izjem bodo potrebna dokazila, tako kot je to veljalo spomladi za prehajanje mej občin. Prehode bo z naključnimi nadzori nadzorovala policija.

Na odprtih javnih krajih in v osebnih vozilih, če je v njem več oseb, ki ne živijo v istem gospodinjstvu, pa je obvezna uporaba zaščitne maske. Izjema so na primer otroci do 6. leta in osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.