28. 6. 2021, 12:08 | Vir: STA

Neurje na Hrvaškem zdesetkalo tudi ptice

Profimedia

Neurje s točo, ki je prejšnji petek zajelo Požego na vzhodu Hrvaške, ni poškodovalo zgolj premoženja prebivalcev, temveč je močno prizadelo tudi naravo. V mestnem parku je toča bila usodna za več sto ptic, večinoma vran. Mestni prostovoljci so uspeli rešiti približno 70 poškodovanih ptic, ki so jih prepeljali na oskrbo v Zagreb.

Močen veter in toča v velikosti oreha sta uničila številna drevesa v mestnem parku, v katerem so gnezdile jata vran in tudi druge ptice. "Ko smo v nedeljo prišli v park, smo našli več sto mrtvih ptic, uspeli pa smo jih rešiti približno 70. Večina jih je imela polomljena krila," je povedal eden od prostovoljcev, ki so pomagali poškodovanim živalim.

Opisal je, da je bilo na tleh bilo največ vran, našli pa so poginule tudi druge ptice, tudi nekatere zaščitene, kot so sove in žolne. Poškodovane ptice so prepeljali v zavetišče za živali v Zagrebu, ki deluje v okviru zagrebškega živalskega vrta. Veterinarji so jih potem oskrbeli. Več jih bo sicer potrebovalo tudi kirurško pomoč. V Požegi pa pričakujejo, da se bo čim več poškodovanih ptic vrnilo v naravo.

Prostovoljci tudi opozarjajo, da se nobena od mestnih služb ne počuti odgovorne, da bi začela organizirano odstranjevati mrtve ptice. V visoki vročini - v Požegi bo tudi danes več kot 30 stopinj Celzija - ostanki ptic predstavljajo nevarnost za širitev različnih bolezni.

Medtem pa v mestu že poteka tudi odstranjevanje posledic neurja na objektih. V Požegi praktično ni stanovanjskega objekta, ki ne bi bil poškodovan po toči, kakršne se ne pomnijo niti najstarejši prebivalci. Mnogi so že konec tedna izkoristili za popravljanje razbitih streh, rolet in oken, pa tudi avtomobilov. Veliko škode je tudi na vrtovih in v vinogradih ter na kmetijskih površinah v okolici mesta.

Predsednica požeško-slavonske županije Antonija Jozić je po neurju izjavila, da je bilo za več deset milijonov kun (več milijonov evrov) škode. Hrvaška vlada je obljubila finančno pomoč.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord