3. 10. 2020, 14:43 | Vir: STA

Neurje opustošilo dele Italije in Francije, več ljudi pogrešanih

profimedia

Sever Italije je v petek zvečer zajelo neurje z močnim deževjem in vetrom, v katerem je po poročanju medijev umrl gasilec. Povzročene je bilo veliko gmotne škode, predvsem na cestah, v Benetkah pa so prvič uporabili pregradni sistem za zaščito pred poplavami. O močnem neurju poročajo tudi iz Francije, kjer je več oseb še vedno pogrešanih.

Prostovoljni gasilec je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa umrl med intervencijo v Dolini Aoste, ko je nanj padlo drevo.

Reke so prestopile bregove v Liguriji in Piemontu, padla so številna drevesa in skupaj z naraslimi vodami povzročila veliko škode na cestah in ostali infrastrukturi.

V Piemontu, kjer je več krajev odrezanih od sveta, je pogrešanih 11 ljudi, so danes sporočili gasilci. Med njimi je skupina nemških pohodnikov, ki se niso javili hotelirju, ki naj bi šel ponje po izletu v Terme di Valdieri. "Situacija je dramatična," je sporočila reševalna ekipa v mestu Cuneo.

Lokalne pristojne službe so od petka zvečer izvedle več sto intervencij, najprej na severozahodu ob meji s Francijo, nato pa se je fronta pomikala proti vzhodu. Davi so se razmere v številnih predelih severne Italije umirile.

V Benetkah so prvič uporabili novo zgrajeni sistem pregrad za zaščito pred poplavami, znan po kratici Mose. Lokalne oblasti so po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA sporočile, da so zapornice na treh odprtinah v laguno uspešno obratovale. Gladina vode je dosegla višino 125 centimetrov.

Sistem, katerega izgradnja je bila počasnejša od načrtov, so v zadnjih mesecih pospešeno testirali, da bi preprečili poplave, kakršne so novembra lani prizadele Benetke. Takrat je bila gladina vode skoraj 190 centimetrov nad svojo običajno ravnjo in skoraj celo mesto je bilo pod vodo, nastala je ogromna škoda.

Neurje je minulo noč divjalo tudi po jugovzhodu Francije. Gasilske enote danes še vedno iščejo osem pogrešanih oseb na območju v bližini Nice, medtem ko se je deževje že nekoliko umirilo. Zaradi poplavljenih cest so težave v prometu, okoli 13.500 gospodinjstev je bilo nekaj časa brez elektrike.

Na severozahodu Francije pa povzroča težave nevihta Alex, zaradi katere je brez elektrike ostalo 30.000 prebivalcev obalne regije Bretanja. Silovit veter, ki je na otočku Belle-Ile-sur-Mer dosegel tudi 186 kilometrov na uro, je ruval drevesa, o morebitnih žrtvah ne poročajo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord