30. 1. 2022, 16:29 | Vir: STA

Neurje po severnejšem delu Evrope vzelo 6 življenj in povzročilo prometne težava

profimedia

Sever Evrope je prizadelo neurje Malik, ki je terjalo več življenj. V Veliki Britaniji sta umrla dva človeka, po eni smrtni žrtvi poročajo še iz Nemčije, Danske, Poljske in Češke. Na Danskem so ob tem ustavili železniški promet, več ljudi so evakuirali. S severa Nemčije pa poročajo še o motnjah v prometu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz Anglije so v soboto poročali o dečku, ki je umrl, ko ga je zadelo podrto drevo. Moški, ki je bil z njim, je utrpel hujše poškodbe. Drugo smrtno žrtev so na Otoku zabeležili na vzhodni obali Škotske, kjer je zaradi padca drevesa umrla 60-letnica. Na območju so zabeležili veter s hitrostjo do 140 kilometrov na uro. Po celi državi pa je bilo vsaj začasno brez elektrike več kot 130.000 gospodinjstev.

Malik je dosegel tudi Dansko in sever Nemčije, kjer še naprej povzroča nevšečnosti. Na Danskem je umrla 78-letna ženska, ko je skušala odpreti vrata hleva.

V državi je bilo sicer v pripravljenosti 10.000 reševalcev. V kraju Frederikssund so preventivno evakuirali 20 ljudi, ki so odvisni od vsakodnevne nege. V primeru poplav jih namreč ne bi več uspeli doseči in jim nuditi oskrbe.

Na otoku, kjer je tudi prestolnica Koebenhavn, so preventivno ustavili železniški promet, prav tako je bil do danes zjutraj zaprt most, ki povezuje Dansko s Švedsko. Oblasti ljudem svetujejo, naj ostanejo doma.

O težavah poročajo tudi s Švedske. Na jugu in osrednjem delu države je brez elektrike ostalo več deset tisoč ljudi.

V nemški deželi Brandenburg pa je umrl pešec, ko je nanj padel oglasni pano. V deželi Bremen pa je moški utrpel hujše poškodbe, ko je nanj padlo drevo, v deželi Mecklenburg-Predpomorjansko pa je motorist trčil v podrto drevo.

Na severu Nemčije so sicer beležili zamude in odpovedi vlakov, več je bilo tudi podrtega drevja, škodo so povzročili leteči predmeti. Gasilci in policija so morali ponoči na teren več stokrat.

V Hamburgu je bila zaradi visokega plimovanja pod vodo ribja tržnica. Težave so imeli tudi v ladijskem prometu. Ena ladja je namreč obtičala pod mostom, pred obalo mesta pa je nenatovorjena tovorna ladja več ur tavala na morju, dokler je niso uspeli zavarovati. Poškodovanih ni bilo.

Malik je dosegel tudi Češko in Poljsko. Na severu Poljske je umrl 27-letnik, ko je na njegovo vozilo padlo drevo, še en človek je bil poškodovan.

Poljski gasilci so na pomoč priskočili več tisočkrat, med drugim so se soočali s podrtim drevjem in odkritimi strehami. Okoli 680.000 gospodinjstev je bilo zaradi poškodb na omrežju brez elektrike.

Na Češkem pa se je v bližini Prage zrušil petmetrski zid na industrijskem območju in zasul dva delavca, eden je podlegel poškodbam.

Tudi na Češkem so bile nevšečnosti zaradi podrtega drevja, brez elektrike pa je bilo začasno več kot 30.000 gospodinjstev. Zaradi orkanskega vetra so imeli težave tudi gasilci pri gašenju skladišča okoli 50 kilometrov severno od Prage. Škodo so ocenili na več kot 40 milijonov evrov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.