21. 6. 2019, 22:36 | Vir: STA

Neuspešna interpelacija zoper ministra Erjavca

profimedia

Poslanci SDS z interpelacijo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca niso uspeli. Podprlo jo je 35 poslancev, proti pa jih je bilo 39. Erjavec je z izidom glasovanja zadovoljen, saj da se je potrdilo, da očitki ne držijo. Franc Breznik pa je v imenu predlagateljev ocenil, da Erjavec v koaliciji ne uživa podpore in da je na koncu politične kariere.

Poslanci so po skoraj 14 urah razprave glasovali v skladu s poprejšnjimi napovedmi. Interpelacijo so podprli v SDS, NSi in SNS, proti pa so bili koalicijski poslanci in poslanca obeh manjšin. Levica ni glasovala. Da bi interpelacija uspela, bi moralo zanjo glasovati 46 poslancev.

Erjavec je po glasovanju dejal, da je takšen izid pričakoval. Izrazil je zadovoljstvo, da je tako koalicijske poslance kot tudi slovensko javnost prepričal, da Obveščevalno-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo ni bila zlorabljena. Prav tako se je po njegovih besedah potrdilo, da je nekdanji poveljnik poveljstva sil Slovenske vojske (SV) Miha Škerbinc o načelnici Generalštaba SV Alenki Ermenc govoril neprimerno oz. grdo. "O tem bodo stekli tudi drugi postopki," je povedal. Dodal je še: "Ni to moja prva interpelacija, upam pa, da je moja zadnja."

Poslanec SDS Breznik pa je po glasovanju v DZ ocenil, da je interpelacija pokazala, da Erjavec v tej, z Levico podaljšani koaliciji, ne uživa zaupanja. "V bistvu je na koncu svoje politične kariere," je dejal.

Slovenska vojska bi v prelomnih časih po njegovi oceni potrebovala politika, ki ima ne le izjemno karizmo, ampak tudi legitimiteto. Erjavec pa po njegovi oceni legitimitete ni dobil niti v svojem volilnem okolišu, prav tako je ne uživa v koaliciji. V razpravi o interpelaciji je Erjavec po oceni Breznika govoril s čustvenimi izlivi in zelo amatersko.

Erjavcu, ki sicer ravno danes praznuje rojstni dan, je interpelacija očitala, da je zlorabil OVS, ker je ta služba po njegovem ustnem naročilu na poveljstvu sil SV opravila zaslišanje Škerbinca in pripadnikov SV, tudi na tej podlagi pa je bil Škerbinc 5. aprila razrešen s funkcije poveljnika. Škerbinca so na pogovor povabili zaradi informacij, da je na postroju neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve.

Ministru so očitali tudi odgovornost za prekoračitev pristojnosti ter zavajanje, laganje poslancem in javnosti v primeru nočnega streljanja na Počku. Prav tako so mu očitali dejanja pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministra in institucije na področju obrambe.

Erjavec je v odgovoru na interpelacijo, ki ga je podal na seji DZ, zanikal, da bi OVS prekoračila pooblastila in delovala nezakonito. Zatrdil je, da je pri menjavi poveljnika poveljstva sil Škerbinca ravnal v skladu z zakonodajo in pooblastili, prav tako da pri nočnem streljanju na Počku ni šlo za prekoračitev pooblastil, zavajanje ali laži. Zatrdil je tudi, da svojo funkcijo opravlja "vestno in požrtvovalno v skladu s pristojnostmi in v duhu skrbi za napredek obrambnega sistema, za zaposlene in krepitev obrambne sposobnosti Slovenije".

Največ časa je v razpravi namenil ravno postopkom, povezanim z razrešitvijo Škerbinca, pri čemer je med drugim dejal, da ne obžaluje, da je sledil predlogu Ermenčeve za njegovo razrešitev, saj da je ravnanje Škerbinca po tem pokazalo, "da gre za častnika, ki je tesno povezan s politiko, s stranko SDS".

Izredno sejo so za uro in pol na Erjavčev predlog zaprli za javnost z namenom, da so poslanci lahko prisluhnili razlagam nekdanjega poveljnika poveljstva sil SV Škerbinca, ki jih je dal OVS.

Žan Mahnič iz SDS je po vnovičnem odprtju seje izrazil razočaranje nad tem, kar so poslanci slišali na zaprtem delu. Po njegovih besedah ni bilo potrebe po izločitvi javnosti, saj da niso izvedeli nič novega. Minister pa je povsem drugače ocenil učinek slišanega na zaprtem delu seje. "Vidim, da je po zaprti seji državnega zbora veliko grenkobe v vaših nastopih. Zjutraj ste čisto drugače nastopili. Kar me seveda ne čudi," je dodal.

SV je zaradi Erjavca ogrožena, je v razpravi menil poslanec SDS Breznik. Bistvo interpelacije je po njegovih besedah menjava ključnih kadrov v SV. Načelnica Generalštaba SV po njegovi oceni nima potrebne legitimitete. Minister Erjavec je med drugim z neustreznim vodenjem in kadrovanjem zapravil še tisti ugled, ki ga je SV imela, pa je menil Branko Grims iz SDS.

Iva Dimic iz NSi je ocenila, da imajo na ministrstvu za obrambo težave še zlasti s tem, koga napotiti na razne misije. Poslanec SNS Dušan Šiško pa je Erjavcu očital, da nima čuta odgovornosti in da se za vsako ceno drži položaja.

Koalicijski poslanci so bili po drugi strani kritični do vlagateljev interpelacije. Po besedah poslanke LMŠ Tine Heferle je interpelacija sicer popolnoma legitimno orodje, vendar SDS s tako vsebino zmanjšuje vrednost temu institutu. Tokratna interpelacija po njeni oceni "ni na mestu in ni ničemur podobna". "SDS hoče za vsako ceno rušiti vse," pa je ocenil poslanec LMŠ Robert Pavšič.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.