25. 8. 2018, 12:49 | Vir: STA

Nevaren požar blizu Berlina ogroža tudi zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev iz II. svetovne vojne

profimedia

Nemške oblasti prebivalcem Berlina svetujejo, naj zaprejo okna svojih domov in se tako zaščitijo pred dimom zaradi obsežnega požara, ki od četrtka divja v okolici prestolnice. Z ognjenimi zublji se bori okoli 600 gasilcev, njihovo delo pa otežujejo številna neeksplodirana ubojna sredstva iz časa druge svetovne vojne, ki ležijo na tem območju.

Požar je v četrtek izbruhnil na jugozahodnem robu Berlina in se nato razširil na bližnji gozd. Trenutno pustoši na razpršeno poseljenem območju, velikem 350 hektarov. Oblasti so evakuirale že več sto ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Požar sicer trenutno pustoši okoli 60 kilometrov južno od Berlina, vendar se dim širi vse od nemške prestolnice, kjer so številni zaskrbljeni prebivalci poklicali službo za nujno pomoč, poroča Deutsche Welle.

Gasilci se tokrat pri spopadanju z ognjenimi zublji soočajo s še večjo nevarnostjo kot navadno, saj je območje požara gosto posejano s številnimi neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi iz časa druge svetovne vojne. Lokalne oblasti so sporočile, da je doslej že odjeknilo več eksplozij, nekatera območja pa zaradi nevarnosti gasijo le s pomočjo helikopterjev.

Predstavnica gasilcev je sporočila, da se razmere v prihodnjih dneh še ne bodo izboljšale, saj gasilci zvezne dežele Brandenburg napovedujejo, da se bodo z ognjenimi zublji borili še več dni.

Z berlinskega letališča so medtem sporočili, da to navkljub požaru deluje nemoteno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.