A. B. | 4. 4. 2022, 14:36

Neveljavno! Načrti nove vlade že prvi dan ne gredo po načrtih

Volivci so odgovarjali na štiri referendumska vprašanja ...

Profimedia

V nedeljo niso le izvolili novega parlamenta, temveč so odločali tudi o referendumu skupnosti LGBTIQ.

Volivci na Madžarskem so odgovarjali na štiri referendumska vprašanja glede pouka o spolni usmerjenosti v javnih šolah, seznanjanja mladoletnih s terapijami za spremembo spola ter omejevanja medijskih vsebin, ki vplivajo na spolni razvoj otrok in jim omogočajo možnost spremembe spola.

Po skoraj 88 odstotkih preštetih glasovnic je videti, da je pri treh vprašanjih stroge omejitve, kakršne je uvedla vlada, podprlo dobrih 95 odstotkov volivcev. Le pri prvem vprašanju o tem, ali podpirajo sodelovanje otrok v javnih šolah pri pouku o spolni usmerjenosti brez privolitve staršev, je bil ta delež nekoliko nižji, in sicer 92,4-odstoten, poroča STA.

A za veljavnost referenduma bi se ga morala udeležiti in oddati veljavne glasovnice vsaj polovica volilnih udeležencev. Sprva je bilo v nedeljo zvečer videti, da je bil ta pogoj brez težav izpolnjen, a se je kasneje izkazalo drugače. 

Iz rezultatov, kot jih je ponoči objavila madžarska tiskovna agencija MTI, namreč izhaja zelo velik delež neveljavnih glasovnic, takih je bila namreč kar slaba tretjina vseh oddanih. Delež tistih volilnih upravičencev, ki so se torej udeležili referenduma in obenem podali veljavne odgovore, je bil tako le 44-odstoten.

Namenoma oddala neveljavno glasovnico

Francoska tiskovna agencija AFP ob tem navaja izjavo mlade prebivalke Budimpešte, da je namenoma oddala neveljavno glasovnico in na ta način pokazala svoje nestrinjanje z "izprijenim" referendumom, ki po njenem madžarske pripadnike skupnosti LGBTIQ prikazuje kot "sovražnike".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.