13. 6. 2018, 14:56 | Vir: STA

Nevihtno vreme še povzroča nevšečnosti, a danes še brez večjih posledic

Profimedia

Nevihta, ki se je po opoldnevu premikala preko Dolenjske in Posavja ni povzročila večjih posledic. Na Trebanjskem in v Posavju je padavinska voda zalila nekaj pritličnih stavb in kleti, močan veter je na cesti od Trebnjega proti Mirni podrl nekaj dreves.

Na novomeškem centru za obveščanje so za STA povedali, da je padavinska voda zalila objekt v Gorenjem Medvedjem selu, trebanjsko kmetijsko zadrugo in hišo v njeni soseščini. Na pomoč so priskočili gasilci iz lokalnih društev Trebnje in Ponikve.

V Dolenjskih Toplicah je voda zalila prostore podjetja Črtalič, iz katerih so lokalni gasilci že izčrpali 25 kubičnih metrov vode, so dodali. Na brežiškem centru so za območje Posavja za STA navedli, da je padavinska voda na območju od Kostanjevice na Krki do Sevnice v manjšem obsegu zalila nekaj kleti. Uprava za zaščito in reševanje poroča o težavah zaradi meteorne vode tudi v Črni na Koroškem.

Pogoste nevihte in močni nalivi

Po podatkih Agencije RS za okolje je danes popoldne, zvečer in v noči na četrtek predvsem v osrednjem in vzhodnem delu države pričakovati pogoste nevihte s krajevno močnimi nalivi. Ob tem se lahko pojavijo tudi močnejši sunki vetra in toča, možni so hitri porasti hudournikov in zastoji meteorne vode.

V Zagorju ob Savi za milijon evrov škode

Torkovo neurje s točo je v Zagorju ob Savi povzročilo za milijon evrov škode. Kot so danes za STA povedali za tamkajšnji občini, sta še zaprti cesti Podkrnica-Mošenik-Sava in cesta od Xelle proti Stahovljam in Mareli. Druge lokalne ceste, ki so poškodovane, pa so prevozne. Utrgalo se je več manjših plazov, ki pa ne ogrožajo stanovanjskih objektov.

Na lokalnih cestah je po prvih ocenah škode za okoli 400.000 evrov, vsaj še 300.000 evrov škode pa je na vodotokih in hudourniških strugah. Škodo na stanovanjskih objektih še ocenjujejo, trije stanovanjski bloki v Kisovcu so bili poplavljeni, pod vodo je bilo tudi več stanovanjskih hiš in trgovski center v Kisovcu.

Na Facebook strani Neurje.si so delili video posnetek, ki ga je posnel Borut Drolc, prikazuje pa posledice deževja.

Medtem pa se še vedno zbira pomoč za prizadete v neurjih v Črnomlju in Semiču.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.