4. 1. 2022, 14:09 | Vir: STA

Newyorška pravosodna ministrica izdala poziv na zaslišanje Ivanki Trump in Donaldu mlajšemu

Profimedia

Pravosodna ministrica ameriške zvezne države New York Letitia James je v ponedeljek potrdila, da je izdala poziv na zaslišanje Ivanki Trump in Donaldu Trumpu mlajšemu v okviru preiskave družinskega podjetja Trumpovih. Preiskava se osredotoča na različno uradno vrednotenje podjetja za različne potrebe. Njuni odvetniki so že zavrnili poziv.

Preiskovalci sumijo, da so šefi Trumpovega podjetja na čelu z nekdanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom na primer prikazovali nižjo vrednost premoženja, ko je šlo za prijavo na davčni urad, in višjo vrednost premoženja, ko je šlo za pridobitev posojil ali prodajo.

Ivanka in Donald mlajši sta med direktorji družinskega podjetja. Mediji so že decembra poročali, da je Jamesova za prihod na zaslišanje zaprosila tudi Donalda Trumpa.

Jamesova je že lani izdala poziv na zaslišanje drugemu sinu nekdanjega predsednika ZDA Ericu Trumpu. Po pravnem zavlačevanju ga je sodišča prisililo, da je pričal pod prisego.

Donald Trump je že vložil tožbo proti Jamesovi na zveznem sodišču, od katerega zahteva, naj zaustavi preiskavo, ki mu menda krši ustavne pravice in služi le za javno blatenje njegovega ugleda.

"Kljub številnim poskusom zavlačevanja preiskave s strani Trumpove organizacije ostajamo prepričani, da bomo dobili odgovore na vprašanja, in resnica bo znana, ker nihče ni nad zakonom," so sporočili iz urada Jamesove.

Ivanka in Donald mlajši sta prek odvetnika zavrnila pričanje. Odvetnik je sodnika pozval, naj zavrže "neustavno zahtevo, kakršne še ni bilo", na spletu poroča britanski BBC.

Proti Trumpu oziroma njegovemu podjetju poteka tudi kazenska preiskava tožilstva Manhattna. Z novim letom je položaj prevzel novi tožilec Alvin Bragg, ki je zagotovil, da bo nadaljeval preiskavo predhodnika Cyrusa Vancea mlajšega. Gre za podobne obtožbe kot v civilni tožbi Jamesove.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.