4. 2. 2019, 08:05 | Vir: STA

Newyorški zaporniki v času hudega mraza ostali brez ogrevanja

Profimedia

V zveznem zaporu v mestu New York je v nedeljo prišlo do spopada med zaporniškimi pazniki in protestniki, ki so zahtevali dostop do svojcev, ki so že teden dni zaprti v ledenih kletkah brez ogrevanja, ker je zgorela glavna razdelilna omara in jo bodo morda popravili šele v ponedeljek.

Ker gre za zapornike, se upravi ni zelo mudilo s popravilom elektrike, da ne bi bilo škandala, pa so v času polomije prepovedali vse obiske svojcev in celo odvetnikov.

Informacija o ledenem mrazu je vseeno prišla na dan in začeli so se protesti, ki so v nedeljo prerasli v spopad, ko je skupina ljudi, večinoma mater, katerih sinovi so zaprti na mrazu, skušala vdreti v zapor v Brooklynu in so jih pazniki onemogočili s solzivcem, pretepanjem, odrivanjem in zbijanjem na tla.

Zvezni urad za zapore je potem priznal delni izpad elektrike zaradi požara v razdelilni omari. Popravila menda potekajo in naj bi se končala v ponedeljek. Sedaj se ne mudi tako zelo več, saj se je polarni mraz, ki je zajel mesto sredi tedna, umaknil toplejšemu vremenu. Urad za zapore vztraja, da so zaporniki v času izpada elektrike imeli toplo vodo za umivanje in dostop do potrebne zdravstvene oskrbe.

Newyorški demokratski guverner Andrew Cuomo je zahteval preiskavo in dogajanje označil za kršitev človeške dostojnosti. Ni šel tako daleč, da bi zvezno vlado obtožil kršenja človekovih pravic. Omenil je le, da so tudi zaporniki ljudje in je treba z njimi delati človeško.