A. B. | 18. 3. 2022, 21:00

Ni res? Pa je! Rusi nakupujejo samo še to živilo

Prazne police.

Profimedia

50-odstotna inflacija ruskega rubija je povpraševanje povečala za bizarno dobrino, ki jo težko dodati tudi še tako vsakdanjemu kosilu.  

Rusi so po tem, ko so zahodne sankcije proti Rusiji znižale vrednost njihove valute začeli z množičnim prenakupovanjem vsakdanjih živil. Po spletu so zaokrožili tudi videoposnetki državljanov, ki kopičijo dobrine in preostanek svojega denarja namenjajo za vojno preživetje. Še posebej določene dobrine, pa prav zaradi tega na nakupovalnih policah več skoraj ni mogoče najti, s tem pa je vrednost tega živila narastla v nebo. 

Mnogi Rusi menijo, da je sladkor skupaj z osnovnimi živili, kot sta ajda in sol, koristen izdelek za kopičenje zalog v času krize. Letna inflacija v Rusiji se je 11. marca pospešila na najvišjo raven od konca leta 2015, cene sladkorja pa so v zadnjem tednu poskočile za 12,8 %, kažejo podatki statistične službe Rosstat v sredo, 16. marca.

"Moja tašča je bila včeraj v trgovini in sladkorja sploh ni bilo več in tudi v drugih trgovinah ga ni našla," je povedal Oleg, gradbenik v mestu Vladimir. 

Veliko povpraševanje in prazne police, zato ljudi postavljajo v situacijo, v kateri se dobesedno borijo za vsak gram sladkorja. V eni izmed trgovskih verig je prišlo tudi do pretepa, kot poroča Daily Mail. 

Kako je sladkor postal dobrina, ki je na ruskih policah več ne najdemo? 

"Odsotnost sladkorja na policah trgovin v več regijah je posledica hitrega povpraševanja, ki ga spodbujajo nepoštene organizacije," je dejala protimonopolna organizacija FAS in dodala, da pregleduje proizvajalce sladkorja, trgovske verige in posredniki.

Rusija je do 31. avgusta prepovedala izvoz sladkorja in določila brezcarinsko kvoto za uvoz 300.000 ton sladkorja in surovega sladkorja kot del ukrepov, za katere upa, da bodo ublažili domačo inflacijo hrane. Ti ukrepi bodo skupaj z načrtovanim povečanjem setvenih površin sladkorne pese v državi leta 2022 za 1,1 milijona hektarov pripomogli k povečanju domače ponudbe, je k temu dodalo kmetijsko ministrstvo.

"S sladkorjem nimamo težav, naši proizvajalci ga proizvajajo v zadostnih količinah," je v četrtek dejal Viktor Evtukhov, namestnik ministra za industrijo in trgovino. "Glede na sprejeto odločitev o prepovedi izvoza in dovolitvi prostega uvoza tega izdelka res ne pričakujemo pomanjkanja tega blaga, po katerem prebivalci danes zelo povprašujejo."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord