Nika Vajnhandl | 14. 3. 2022, 19:11 | Vir: STA

Potrdili novo različico koronavirusa: kako hitro se širi?

Hina/STA

Novi sev koronavirusa, ki so ga zaznali znanstveniki na pariškem inštitutu, je že prisoten tudi drugod na evropskih tleh. Kako hitro se lahko širi?

Kot smo poročali, se mnoge države znova soočajo s povečanim številom okuženih s koronavirusom. Virologi s Pasteurjevega inštituta v Parizu so preučili genom nove različice koronavirusa, imenovane deltakron. V Franciji, kje so ga uradno registrirali, so že zabeležili več primerov novega seva, poročajo Slovenske novice.

Kaj je deltakron?

Deltakron vsebuje mutacije sevov delta in omikron, ugotovljeno pa je bilo, da se brez dvoma razlikuje od drugih do zdaj poznanih sevov. Osnova tega seva je delta, medtem ko je 'konica', del, ki se pritrdi na gostiteljsko celico, omikron, so zapisale Slovenske novice. Takšni sevi se pojavijo, ko je oseba hkrati okužena z delto in omikronom, kar vodi v skupno razmnoževanje virusnih celic. "Ta mutacija je bila pričakovana glede na intenzivno širjenje tako omikrona kot delte," je povedala Maria Van Kerkhove iz Svetovne zdravstvene organizacije.

Kako nevaren je in kako hitro se širi?

Delta sev povzroča težjo klinično sliko, medtem ko je omikron bolj nalezljiv in prenosljiv. Sev, ki je kombinacija teh dveh, marsikoga skrbi, spodbudno pa je, da je velik del populacije planeta imuniziran s cepljenjem ali predhodno boleznijo. To potrjuje relativno majhno število prijavljenih primerov deltakrona, poročajo Slovenske novice.

Do zdaj so ga poleg Francije zaznali še v Ameriki, na Nizozemskem in Danskem. Van Kerkhovova pravi, da so na mestih, kjer so našli deltakron, stopnje te detekcije zelo nizke. Prav tako je potrdila, da niso opazili nikakršne spremembe v resnosti seva in da bodo študije še naprej spremljale njegove učinke, so še zapisali.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ