29. 5. 2021, 10:04 | Vir: STA

Nigerijski državni uradnik v ZDA služil denar s poneverbami in lažnimi davčnimi prijavami

profimedia

Zvezno tožilstvo v ameriški državi Washington je nekdanjega nigerijskega državnega uradnika 42-letnega Abidemija Rufaija obtožilo poneverbe oziroma tatvine 350.000 dolarjev zvezni državi Washington, v petek pa so obtožnico dopolnili s poskusom prevare zvezne davkarije ZDA (IRS) za skoraj 1,6 milijona dolarjev.

Aretirali so ga 14. maja, ko je skušal iz New Yorka odpotovati v Nigerijo. Obtožen je izkoriščanja ukradenih identitet Američanov, s katerimi je od države Washington na zahodu ZDA pobral 350.000 dolarjev, namenjenih podpori brezposelnim v času pandemije covida-19. Država Washington priznava, da je njemu in podobnim prevarantom plačala več kot 647 milijonov dolarjev, doslej pa so dobili nazaj 370 milijonov.

Zvezni tožilci od sodišča želijo, da Rufaija obdrži v priporu vse do sojenja, ker jo bo sicer na prostosti zanesljivo pobrisal v Nigerijo, odkoder ga ne bodo izročili nazaj. Na voljo ima kopico lažnih identitet oziroma ve, kako priti do njih.

V petek so argument za pripor dopolnili s podatki o preiskavi IRS, ki je ugotovila, da je Rufai kradel že več let. Vložil naj bi 652 lažnih davčnih napovedi in v letih med 2016 do 2019 zahteval skupaj 1,6 milijona dolarjev vračil. IRS je nasedla za 900.000 dolarjev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.