31. 12. 2021, 16:00 | Vir: STA

Nihanje temperatur na Aljaski povzročilo niz ekstremnih vremenskih pojavov

Nihanje temperatur na Aljaski povzročilo niz ekstremnih vremenskih pojavov - Novice

profimedia

Aljasko je ta teden ob izjemnem nihanju temperatur zajel niz ekstremnih vremenskih pojavov, ki so v mesta v tej najsevernejši ameriški zvezni državi vnesli veliko mero kaosa. Zabeležili so rekordno visoko temperaturo za ta čas, nadnjo se je zgrnilo tako snežno neurje kot obilno deževje, sedaj pa težave povzroča še poledica.

Na otoku Kodiak na jugu Aljaske so v nedeljo namerili 19,4 stopinje Celzija, kar je največ doslej v decembru. Le nekaj ur pozneje je notranjost zvezne države zajelo obilno deževje, kakršnemu v tem času leta niso bili priče že od leta 1937. Kasneje so se temperature znova spustile in povzročile poledico.

Velikanske plošče ledu tako trenutno v mestu Fairbanks, drugemu največjemu na Aljaski, blokirajo ceste in onemogočajo promet, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočile pristojne oblasti na Aljaski.

"Doživljamo še nikoli viden niz zimskih neviht," je v tvitu opozorilo prometno ministrstvo in zaradi poledice posvarilo pred apokaliptičnimi razmerami, ki so jih s skovanko iz naslova filma Armageddon poimenovali kar "Icemageddon".

Strokovnjak za podnebje z aljaške univerze Rick Thoman je vremensko dogajanje zadnjih nekaj dni označil za "zelo nenavadno". "Tole - rekordno visoka vlažnost, rekordno topel zrak - je točno to, kar pričakujemo ob segrevanju ozračja," je dejal.

Na zahodu ZDA se sicer tudi zvezni državi Washington in Kalifornija soočata z obilnim sneženjem in dežjem, zaradi česar so odpovedali več sto letov, številne ceste so blokirane, zaradi grožnje poplav pa so evakuirali več območij okrog Los Angelesa, še piše AFP.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec