7. 8. 2020, 13:54 | Vir: STA

NIJZ: Epidemiološke razmere pri nas so trenutno relativno ugodne

STA/Tamino Petelinšek

Epidemiološke razmere v Sloveniji so po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje trenutno relativno ugodne. Zadnji dan je bilo 10 primerov okužbe z novim koronavirusom. Nekaj več je primerov, vnesenih iz tujine, največ iz Hrvaške, manj pa lokalnega prenosa okužbe, je povedala epidemiologinja Marta Grgič Vitek. Največ okužb je med mladimi.

Štirinajstdnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je v Sloveniji spet padla pod 10, je v današnji izjavi novinarjem povedala epidemiologinja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Marta Grgič Vitek.

Primerov, vnesenih iz tujine, je bilo v zadnjem tednu 21, več kot polovica iz Hrvaške, iz posameznih drugih držav pa po en primer okužbe z novim koronavirusom. Največ naših prebivalcev namreč dopustuje na Hrvaškem, je spomnila epidemiologinja.

Prenosi okužb se po njenih besedah v glavnem pojavljajo pri mladih do 24. leta, ki se udeležujejo množičnih zabav. Kjer je veliko ljudi, pa je tudi veliko možnosti za prenos okužbe, je opozorila.

Direktor NIJZ Milan Krek je za STA potrdil, da so v zadnjih štirih tednih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 16 mladih, ki so se v Slovenijo vrnili iz središča zabav in nočnega življenja na hrvaškem otoku Pagu, Zrć.

Tako ponovno poziva, da je treba pred odhodom na dopust v tujino preveriti razmere, tam pa upoštevati preventivne ukrepe, torej higienske ukrepe in fizično razdaljo. Prav tako se je treba izogibati množičnih prireditev ali zabav, kjer tega ni možno upoštevati.

Iz teh razlogov prihaja tudi do več okužb na določenem območju, denimo hrvaškega otoka Pag. Kot je pojasnila Grgič Vitkova, pa ni težava sam kraj, kjer sicer nimajo posebnih zaskrbljujočih številk okužb med lokalnih prebivalstvom. Pač pa so težava množične zabave, na katerih ni možno vzdrževati razdalje, pretežno pa se tam gibljejo turisti.

Cepivo za covid-19 se po besedah epidemiologinje razvija po vsem svetu in se s tem ukvarja veliko proizvajalcev oz. podjetij. Nekaj je obetavnih cepiv, ki prehajajo v tretjo fazo preizkušanja, Slovenija pa se je pridružila pobudi za skupno nabavo cepiva pri EU, je še spomnila Grgič Vitkova.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.