31. 3. 2022, 09:20

Za alopecijo trpi tudi znana Slovenka, ki je spregovorila o incidentu na oskarjih

Mojfokus Neža Plestenjak

Mateja Osredkar se z enako boleznijo kot žena Willa Smitha bori že od svojega 12 leta. Med drugim je dejala, da jo komentar Chrisa Rocka ni prizadel in je ne bi niti, če bi bil namenjen njej.

Alopecija je avtoimunska bolezen, ko oseba izgublja lase ali dlake po telesu. V skrajnih primerih ostane popolnoma brez vseh dlak ali las. Po incidentu na podelitvi oskarjev se je v javnosti začela debata, ali je bila šala Chrisa Rocka na račun Jade Smith pretirana in ali je bil odziv Willa Smitha primeren. 

Govorili smo z Matejo Osredkar, ki se z isto boleznijo kot Jada Smith, za katero ni zdravila, sooča od svojega dvanajstega leta. Glede na to, da sama še kako dobro ve, kaj preživlja Jada Smith, nam je zaupala, kako se je počutila, ko je videla incident na podelitvi oskarjev: "Jaz gledam na stand up kot nekaj ločenega od bulliyinga (op. a., ustrahovanje) in poniževanja na cesti. Seveda ima tudi stand up nekje mejo prek katere se ne gre, ampak v osnovi je stand up namenjen temu, da se nasmejimo in to včasih pomeni, da se nasmejimo na tuj ali svoj račun. Stand up komiki so se že večkrat (mnogo huje) pohecali na račun alopecije pa nihče ni naredil drame. Vem iz lastnih izkušenj, da ko si na začetku sprejemanja z boleznijo, besede precej bolj bolijo in te vsak komentar lahko močno prizadene. To še kako razumem. Mene osebno iz perspektive, skozi katero gledam danes, ta komentar ne prizadene in me ne bi niti, če bi bil namenjen meni. Absolutno pa moramo ločiti stand up od tega, če bi nekdo po cesti za mano vpil, da sem Gi Jane. Je pa veliko ljudi z alopecijo ob tem, kar se je zgodilo, zelo prizadetih in tudi to razumem in spoštujem."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mateja Osredkar (@pogumna_z_alopecijo)

Dodala je tudi, da se z načinom, ki se ga je poslužil Will Smith, nikakor ne strinja. "Tudi naši možje ne hodijo okoli in namlatijo vsakega, ki je žaljiv do nas. Zaleglo bi, če bi mu mirno povedal, naj ne govori o njegovi ženi. Z nasiljem se pač ne rešuje ničesar."

Več o življenju Mateje Osredkar in njenem boju z boleznijo sledi kmalu.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ