8. 6. 2008, 15:49 | Vir: Playboy

Nizki udarci

Damijan Stepančič

V Hollywoodu in okolici je vedno bolj priljubljena posebna igra na srečo. Igrajo jo predvsem ženske, največkrat pokvarjene lepotice. Sodelujejo seveda tudi moški, ki šele po znanem izidu ugotovijo, kako so bili udeleženi. Zadetki so različni. V najboljšem primeru pade veliko denarja.

Toda zgodilo se je že, da so udeleženci pristali v zaporu, eno srečelovko je doletela skrivnostna smrt, še nepojasnjene pa so teorije o vpletenosti ruske mafije. Scenarij je preprost: lepotica, na videz popolnoma nenevarnega videza, omreži slavnega in bogatega moškega. Seksata. Brez zaščite, seveda. Ko zanosi, mu sporoči veselo novico, najpogosteje s pozivom na sodišče, kjer bo moral mladi mamici izplačati dobitek:: preživnino za otroka, ki ga je tako neodgovorno spočel.

Najbolj zagnani igralci te igre so ameriški profesionalni košarkarji. Statistike o zadetih koših v ligi NBA se lahko kosajo samo s številom nezakonskih otrok, ki jih pridelajo igralci. Len Elmore, nekdanji košarkar NBA in agent, je zadevo ilustriral takole: »Rekel bi, da pride en nezakonski otrok na igralca. Za vsakega, ki nima nobenega otroka, se najde kdo, ki ima dva ali tri.«

Ali sedem – kolikor jih ima po zadnjih podatkih Shawn Kemp, ki trenutno igra za Portland Trail Blazers. V to številko nista všteta dva otroka, ki ju ima s svojo neverjetno potrpežljivo ženo. Kempov soigralec v moštvu Trail Blazers Scottie Pippen se je tudi že soočil s tožbo za očetovstvo. Vendar Kemp in Pippen ne moreta ravno jokati, da si dodatnih otrok ne moreta privoščiti, saj oba zaslužita od 12 do 18 milijonov dolarjev na sezono.

Na seznamu NBA–jevcev, ki dajejo vzkliku »Kinder–Surprise« nov pomen, je veliko slavnih imen. Na njem so se znašli na primer Hakeem Olajuwon (Houston Rockets), Gary Payton (Seattle SuperSonics), Jason Kidd (Phoenix Suns) in legendi Isiah Thomas, trener moštva Indiana Pacers, ter njegov predhodnik Larry Bird. Potem ko je ameriška revija Sports Illustrated leta 1998 objavila šokantne statistike o številu zunajzakonskih otrok NBA–jevcev, se je vsak športni komentator v deželi spraševal, zakaj je tako.

Najkonservativnejši se zgražajo nad dejstvom, da so košarkarji sploh pomislili na seks pred poroko, da o varanju žena sploh ne govorimo. Večina pa jih opravičuje, češ da so le mladi in neuki. Revčkom dajo neverjetne količine denarja, jih potegnejo iz srednje šole, še preden lahko izgovorijo »matura«, jim vržejo žogo in od njih pričakujejo le, da bodo dobro igrali košarko. Neizkušenemu človeku to menda tako stopi v glavo, da pozabi, kaj je kondom. Latrell Sprewell, trenutno igra za moštvo New York Knicks, je tako imel tri otroke s tremi ženskami preden je bil star 21 let.

Teorija o neizkušenosti pa pade, ko se na zvijači spotaknejo moški v zrelih letih. Mick Jagger lahko svoje življenje opiše z »been there, done that«, toda kljub temu ga je ujela lepa Brazilka Luciana Morad. Jagger, takrat še poročen z Jerry Hall, je moral Brazilki izplačati več milijonov funtov, potem ko so testi DNK potrdili, da je njen sin tudi njegov.

Tudi Boris Becker ni držal obljube, ki jo je dal pred oltarjem. Londonska manekenka Angela Ermakova ga je zvabila v omaro za metle neke londonske restavracije. Becker, nekdaj znan kot »Bonking Boris«, je na zadevo že pozabil, ko mu je čez devet mesecev Ermakova poslala faks z novico o rojstvu njune hčere. Od novopečenega očka je zahtevala precejšnjo količino denarja v zameno za diskretnost.

Nekaj časa se je govorilo – seveda predvsem po tabloidih – da je hotel Becker pred sodiščem ovreči odgovornost za otroka s trditvijo, da ima Ermakova veze z rusko mafijo in da je sama injicirala vase spermo, ki jo je iz Beckerja privabila z oralnim seksom. Brezmadežno spočetje gor ali dol, Becker je na koncu očetovstvo priznal. Pri tem pa ni izgubil le veliko denarja, ampak tudi ženo: njegova Babs ga je po sedmih letih zakona postavila pred vrata.

V takih in podobnih primerih mediji in preostalo občestvo radi vsaj implicitno sklenejo, da so vsega krive ženske.

Takoj ko zavohajo denar,se menda že vidijo, kako perejo dizajnerske plenice. Shawn Kemp je tako v nekem radijskem intervjuju diplomatsko razložil, kako je prišel do sedmih otrok: »Ljudje pogosto napravijo določene stvari zaradi tvoje plače in slovesa.« Vsaj za eno je to gotovo držalo. Bonny Lee Bakley je po pričevanjih družine in prijateljev zagnano lovila slavne moške.

Njena sestra je izjavila, da je njena samozavest rasla sorazmerno s slavo moškega, ki ga je omrežila. Bakleyjeva je kariero lovače začela z ekskurzijo v posteljo komedijanta Jerryja Lee Lewisa, takrat poročenega z njeno prijateljico. Nato se je debelušna gospa srednjih let spravila nad sina Marlona Branda, Christiana. Vsi so vedeli, da je poskušala z njim zanositi in ga s tem privezati nase. Ker z Brandom mlajšim nekako ni šlo, je poskusila z še danes pretežno obskurnim igralcem Robertom Blakom, ki ga je spoznala v nekem losangeleškem klubu.

Z njim je imela več uspeha. Na svet je privekala hčerkica Rose, malo za tem – novembra lani – pa sta se poročila. Blake ni ponesel nove žene čez prag; dovolil ji je le, da se vseli v bungalov za njegovo vilo. Nekonvencionalen zakon je bil kratek. Četrtega maja letos se je par odpravil na večerjo v restavracijo Vittelo's, kamor Blake zahaja že več kot 20 let; tako dolgo, da so po njem poimenovali eno od jedi.

Po večerji je svojo ženo prosil, naj ga počaka v avtomobilu, ker da je pozabil pištolo v restavraciji. Kasneje je povedal, da jo je imel zadnje čase vedno pri sebi, ker je bil prepričan, da nekdo zasleduje soprogo. Ko se je vrnil, je našel Bakleyjevo v svojem avtomobilu s prestreljeno glavo.

Ni še znano, kdo je izstrelil usodni naboj, toda Blake je vsekakor med glavnimi osumljenci. Kriminalisti pravijo, da je njegov alibi zanič. Med drugim se jim zdi sumljivo, da je na dan umora prvič v dvajsetih letih napravil rezervacijo pri Vittelo's – le zakaj, ko pa je bila zanj tam miza vedno na voljo? Toda Blakovi odvetniki so na dan privlekli tudi veliko umazanije iz preteklosti Bakleyjeve. Njena kartoteka menda vsebuje tri obtožnice v povezavi z mamili in goljufanjem. Ukvarjala se je tudi s prodajo po pošti: osamljenim moškim je prodajala lastne gole fotografije.

Če mamam ne pade na pamet, da so otroci največje bogastvo, potem za to poskrbijo otroci sami. Autumn Jackson, po lastnih trditvah hči Billa Cosbyja, je slavnega komika poklicala na dan, ko je bil ubit njegov sin Ennis. Sporočila mu je, da je za 40 milijonov dolarjev pripravljena obdržati »skrivnost« o svojem slavnem očetu pred javnostjo.

Cosby se ni dal. Pod pritiskom javnosti in sodišč je sicer priznal, da je ženo Camille pred leti prevaral s Shawn Thompson. Pošiljal ji je tudi denar za Autumn, ko je bila še majhna, toda prepričan je bil, da ni njen oče. Tako prepričan, da je sodišču poslal vzorce svoje krvi. Jacksonova je na koncu pristala v zaporu zaradi izsiljevanja. V ječi lahko ostane do 12 let.

Nesrečna razpleta v primerih Bakleyjeve in Jacksonove verjetno ne bosta prestrašila žensk, ki hočejo na hitro obogateti s slavno spermo. Zanositi z zvezdnikom je tako varno in preprosto, kot položiti denar v banko. Sodišča vedno odločijo v dobro otroka. Glede na neverjetno visoke preživnine, ki jih prejemajo matere slavnih otrok, pa je vprašljivo, ali gre sodnikom le za dobrobit otrok. Morda poskušajo moškim dopovedati, da bodo drago plačali za naivnost. Pa bodo gospodje zvezdniki kdaj res stopili z oblakov?

TEKST: Tinca Štokojnik

ILUSTRACIJA: Damijan Stepančič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.