15. 12. 2020, 08:55 | Vir: STA

Nizozemci se pripravljajo na najstrožje ukrepe doslej, popolno zaprtje države do 19. januarja

Protestniki pred pisarno premierja, ki nasprotujejo ostrejšim ukrepom.

Profimedia

Nizozemska se pripravlja na najstrožje protikoronske ukrepe doslej. V petih tednih okoli praznikov bodo namreč med drugim zaprte šole in vse nenujne trgovine, je v ponedeljek napovedal premier Mark Rutte.

"Nizozemska se bo zaprla za pet tednov," je napovedal Rutte v televizijskem prenosu, po katerem se je slišalo tudi žvižge protestnikov pred njegovo pisarno. "To ni preprosta gripa, kot si mislijo ljudje za nami," je dejal o glasnih protestnikih.

Na Nizozemskem bodo od danes odprte le še nujne trgovine, kot so tiste z živili in lekarne. Šole v državi bodo zaprte od srede. V tem času ne bodo odprti niti muzeji, živalski vrtovi in kinematografi. Ukrepi bodo predvidoma veljali do 19. januarja, je pojasnil premier. Rutte je državljanom še svetoval, naj ostanejo doma in na dan sprejmejo največ dva gosta, izjema je božični dan, ko lahko sprejmejo tri goste.

"Moramo ugrizniti v to kislo jabolko, preden se bodo stvari izboljšale. In da, enkrat se bodo izboljšale. Prišel bo čas, ko bo novi koronavirus za nami, naša življenja pa bodo spet normalna," je še dejal nizozemski premier.

Rutte veliko upanja polaga predvsem v cepivo. "S cepivom bo 2021 res leto upanja in svetloba na koncu predora," je dodal. Nizozemsko je hudo prizadel drugi val covida-19, dnevno potrdijo po skoraj 10.000 okužb, pretekli konec tedna pa so skupno potrdili že več kot 10.000 smrtnih žrtev covida-19.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.