5. 6. 2021, 16:24 | Vir: STA

Nizozemska odprla kulturne ustanove in notranje prostore gostinskih lokalov

profimedia
Nizozemska odprla kulturne ustanove in notranje prostore gostinskih lokalov (foto: profimedia)

Na Nizozemskem so danes z odprtjem kulturnih ustanov in notranjosti gostinskih lokalov naredili dodatne korake k vračanju v čase pred strogimi omejitvami zaradi covida-19. Po poročanju medijev je prebivalstvo sprejelo to z navdušenjem, stoli v restavracijah so hitro zasedeni, vstopnice za kulturne prireditve pa hitro razprodane.

Hitra zapolnitev razpoložljivih mest je sicer tudi posledica še vedno veljavnih omejitev števila gostov oz. obiskovalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ponekod so ponovno odprtje pospremili s posebnimi prireditvami, med drugim v muzeju Van Gogha v Amsterdamu.

"Kultura je najpomembnejša osnova. Mesto se upira z ustvarjalnostjo, navdihom in povezanostjo," je ob tem dejal mestni poet Gershwin Bonevacia.

V znamenitem kinu Tuschinski je bila na programu slovesna projekcija filma De Slag om de Schelde. Drama o najhujši bitki na nizozemskih tleh med drugo svetovno vojno je imela premiero decembra lani, a so se morale dan zatem zaradi širjenja covida-19 zapreti vse kinodvorane.

Nizozemci so danes z navdušenjem sprejeli tudi sproščanje omejitev na področju rekreativnega športa. Odpiralni časi gostinskih vrtov in drugih gostinskih obratov na prostem so se podaljšali za dve uri do 22. ure.

Že pred tem so ukinili nočno omejitev gibanja, zaprtje fitnesov in živalskih vrtov ter prepoved izvajanja prostitucije. Trgovine so lahko znova sprejele kupce.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.