3. 2. 2021, 08:24 | Vir: STA

Nizozemska še za mesec dni podaljšuje "lockdown"

Po državi že več tednov potekajo protesti proti strogim ukrepom vlade.

Profimedia

Nizozemska bo najmanj do 2. marca podaljšala skoraj vse ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa zaradi hitrega naraščanja okužb z britansko različico virusa, je sporočil nizozemski premier Mark Rutte.

Dejal je, da so na vladi prišli do sklepa, da morajo sedanje zaprtje podaljšati skoraj v celoti do najmanj 2. marca, je dejal Rutte glede omejitev, ki naj bi veljale do 9. februarja. Veljavne omejitve so najstrožje doslej. Zaprte so šole, nenujne trgovine, bari in restavracije. Ljudje lahko na domu sprejmejo enega gosta dnevno.

Potrdil pa je, da bodo osnovne šole znova odprli 8. februarja, pa tudi nekatere trgovine, da bi lahko sprejele naročila. Glede nočne policijske ure, ki naj bi veljala do 10. februarja, pa je dejal, da bodo o njeni odpravi znova razmislili na podlagi nasvetov strokovnjakov v okviru "celotnega paketa" ukrepov, ki jih načrtujejo. Poudaril je, da ne morejo ignorirati hitrega naraščanja okužb z britansko različico novega koronavirusa.

Vlada je pod pritiskom po uvedbi nočne policijske ure 23. januarja, ki je sprožila najhujše nemire v državi v zadnjih 40 letih. Oblasti pravijo, da število okužb upada, da pa gre dve tretjini novih okužb pripisati britanski inačici.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.