20. 12. 2020, 12:19 | Vir: STA

Nizozemska zaradi novega seva koronavirusa prepovedala potniške lete iz Velike Britanije

profimedia
Nizozemska zaradi novega seva koronavirusa prepovedala potniške lete iz Velike Britanije (foto: profimedia)

Nizozemska vlada je zaradi novega seva koronavirusa v Združenem kraljestvu, ki se prenaša znatno hitreje od doslej znanih, danes prepovedala potniške lete iz te države. Prepoved velja od danes ob 6. uri in bo trajala do 1. januarja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nizozemske oblasti so se za ukrep odločile le nekaj ur po tem, ko je britanski premier Boris Johnson v soboto dejal, da se novi sev očitno prenaša bistveno lažje in je po prvih ugotovitvah "do 70 odstotkov bolj nalezljiv". Johnson je zato odredil nove omejitve za London in jugovzhodno Anglijo, ki so začele veljati danes. Prebivalci teh območij morajo v skladu z ukrepi ostati doma najmanj do 30. decembra.

Nizozemska agencija za javno zdravje je priporočila, da bi skušali vnos novega seva virusa čim bolj omejiti s strožjim nadzorom gibanja ljudi med državama. Nizozemsko ministrstvo za zdravje je še sporočilo, da so v študiji na Nizozemskem, ki so jo izvedli v začetku decembra, odkrili sev s podobnimi lastnostmi, kot jih opsujejo na Otoku.

V kabinetu nizozemskega premierja Marka Rutteja so se po navedbah ministrstva za zdravje za prepoved letov odločili preventivno. Nizozemske državljane pa so pozvali, naj ne potujejo, če to ni nujno.

"V prihodnjih dneh bo vlada skupaj z ostalimi članicami Evropske unije preučila možnosti za nadaljnje omejevanje tveganja vnosa novega seva virusa iz Velike Britanije," je še sporočilo nizozemsko ministrstvo za zdravje.

Na Nizozemskem v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa do sredine januarja velja pettedenska ustavitev javnega življenja. Med drugim so zaprte šole in vse nenujne trgovine.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.