Nataša Zupanc | 27. 2. 2020, 10:19

Njujorškim zdravnikom uspel preboj v diagnostiki okužbe z novim koronavirusom

profimedia

Na pljučih zbolelih za novim koronavirusom je na rentgenskih slikah mogoče opaziti vidne anomalije, ki so podobne tistim, ki jih povzročata sars in mers. Bi s pomočjo računalniške tomografije zbolele in okužene odslej lahko diagnosticirali hitreje?

Medtem ko raziskovalci po vsem svetu mrzlično iščejo odgovore na izzive novega koronavirusa, je ekipa raziskovalcev v New Yorku na rentgenskih slikah pljuč 94 že obolelih pacientov iz Kitajske odkrila jasne bolezenske markerje.

Na polovici vseh slik 36 pacientov, katerih pljuča so slikali dan ali dva, preden so ti pričeli poročati o prvih simptomih, niso opazili znakov bolezni, medtem ko so v skupini 33 pacientov, katerih slike so nastale tri do pet dni po poročanju o simptomih, na rentgenskih slikah že lahko opazili bele lise, ki so z napredovanjem bolezni postajale vse bolj goste in zaokrožene. Na vseh slikah 25 pacientov, ki so jih raziskovalci posneli šest do 12 dni po prvih simptomih, so te pokazale polno razvito pljučno obolenje.

Vidna patologija na pljučih je bila podobna tistim, ki so jih pred tem že opazovali pri izbruhih sarsa in mersa.

»Opazovanje vidnih vzorcev glede na čas in stadij bolezni nam pomaga ne le, da bolje razumemo, kako se razvija bolezen in kakšna je naravna zgodovina COVID-19, temveč tudi določiti stadij bolezni pri posameznem bolniku in možnost, da ta razvije hujšo obliko obolenja,« je v prispevku za znanstveno publikacijo Radiology zapisal Adam Bernheim, profesor asistent diagnostične, molekularne in intervencijske radiologije na Icahn School of Medicine na Mount Sinai v New Yorku.

Odkritje njujorških raziskovalcev bi lahko postalo glavno vodilo v hitrejšo in bolj natančno diagnostiko obolenja z novim koronavirusom. Zdravniki bi se na podlagi rentgenskih slik namreč lažje odločili, katere paciente je treba takoj izolirati v karanteno in pri katerih gre še posebno paziti na potek njihove bolezni.

Pa zdravilo?

Učinkovitega zdravila za novi koronavirus zaenkrat še nimamo, z različnih koncev sveta pa vendarle občasno prihajajo novice, da so znanstveniki blizu rešitve:

  • Iz ZDA poročajo, da so pravkar začeli s klinično študijo antivirusnega zdravila remdesivir na zbolelih odraslih na University of Nebraska Medical Center v Omahi.
  • Iz Italije so poročali o ozdravitvi treh zbolelih za novim koronavirusom, ki so jih zdravili z enim od zdravil za sars, a za zdaj podrobnejših informacij ni na voljo.
Kaj pa cepivo?

Po navedba stroke lahko to v najboljšem primeru pričakujemo šele čez nekaj mesecev, v vsakem primeru pa cepivo ne more več preprečiti epidemije, ki je na dobri poti, da postane pandemija.

profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.