2. 3. 2022, 12:57 | Vir: STA

NLB z dovoljenjem za prevzem Sberbank

Bor Slana/STA

NLB je dobila dovoljenje Agencije za varstvo konkurence (AVK) za prevzem banke Sberbank v ruski lasti, ki je v nedeljo zaradi sankcij proti Rusiji prekinila poslovanje. Agencija ji je izdala sklep o predčasnem izvrševanju koncentracije, pri čemer je upoštevala javni interes na območju Republike Slovenije, so sporočili iz AVK.

V skladu z zakonom o preprečevanju omejevanja konkurence lahko agencija izjemoma še pred izdajo odločbe izda sklep, s katerim dovoli izvrševanje koncentracije v določenem obsegu ali pod določenimi pogoji. Pogoj je, da podjetje v predlogu izkaže, da je takšno izvrševanje nujno potrebno za ohranjanje vrednosti naložbe ali za opravljanje storitev splošnega interesa.

NLB je Sberbank kupila v torek, potem ko je Enotni odbor za reševanje odločil, da se bo njena dejavnost nadaljevala. Glede njene matične družbe Sberbank Europe s sedežem na Dunaju, ki je hčerinska družba ruske Sberbank in zaradi sankcij proti Rusiji ne sme poslovati, medtem velja, da bo v dosedanji obliki likvidirana.

Zaradi sankcij, ki so jih v Evropi uvedli proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino, je bilo poslovanje Sberbank v Sloveniji od ponedeljka omejeno le na kartično poslovanje, dvigi in plačila pa so bili mogoči le v višini 400 evrov dnevno.

Za njeno reševanje sta bili po pojasnilih Banke Slovenija na voljo dve možnosti: da preneha s poslovanjem in se varčevalce poplača v skladu s pravili jamstvene sheme ali da dobi novega lastnika. V torek jo je tako kupila NLB in danes so se poslovalnice Sberbank lahko vnovič odprle.

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak je zjutraj komitente Sberbank že pozdravil v skupini NLB. "Nobenih razlogov ni več za kakršno koli skrb, nobenih razlogov za odpiranje računov pri drugih bankah ali prenašanje premoženja na druge banke," je zatrdil v izjavi za medije. Dostop do denarja teh strank je znova neoviran, je dejal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord