2. 10. 2018, 14:02 | Vir: STA

Nobelova nagrada za fiziko je namenjena odkritjem na področju laserske fizike

Xinhua/STA

Nobelovo nagrado za fiziko letos prejmejo Američan Arthur Ashkin, Francoz Gerard Mourou in Kanadčanka Donna Strickland za odkritja na področju laserske fizike, je danes v Stockholmu sporočila švedska kraljeva akademija znanosti.
 

Ashkin nagrado prejme za razvoj optične pincete in njeno uporabo v bioloških sistemih, kar omogoča proučevanje in manipuliranje z virusi, bakterijami in celicami.

Mourou in Stricklandova jo medtem prejmeta za njuno metodo za proizvajanje visokointenzivnih, ultrakratkih optičnih pulzov, so navedli na akademiji. "S tem sta tlakovala pot k najkrajšim in najbolj intenzivnim laserskim pulzom, kar jih je ustvaril človek".

Nagrado, ki so jo lani prejeli trije ameriški znanstveniki za prvo neposredno potrditev obstoja gravitacijskih valov, bodo letošnjim prejemnikom podelili 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela. Razdelili si bodo devet milijonov švedskih kron (870.000 evrov). Američan bo prejel polovico finančne nagrade, drugo polovico pa si bosta razdelila Francoz in Kanadčanka, ki je tretja ženska z nagrado za fiziko v zgodovini podeljevanja Nobelovih nagrad.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord