5. 10. 2018, 12:50 | Vir: STA

Nobelova nagrada za mir gre v roke zdravniku Denisu Mukwegeju in jazidki Nadji Murad

Profimedia
Nobelova nagrada za mir gre v roke zdravniku Denisu Mukwegeju in jazidki Nadji Murad (foto: Profimedia)

Nobelovo nagrado za mir letos prejmeta kongovski zdravnik Denis Mukwege in jazidka Nadja Murad za njun boj proti nasilju nad ženskami v konfliktih, je danes sporočil Nobelov odbor.

Mukwege že večino svojega življenja pomaga žrtvam spolnega nasilja v Demokratični republiki Kongo. Skupaj s svojimi sodelavci je zdravil že več tisoč žensk, ki so bile žrtve spolnih napadov, je Nobelov odbor zapisal na Twitterju.

Poleg tega je 63-letni Mukwege že večkrat obsodil nekaznovanost množičnih posilstev. Kritiziral pa je tudi vlado DR Konga in druge države, da niso storile dovolj, da bi ustavili uporabo spolnega nasilja nad ženskami kot strategije in orožja v vojni.

Muradova medtem javno govori o zlorabah pripadnikov skrajne skupine Islamska država, katerih žrtev je bila tudi sama. Kot so dodali, je 25-letnica pri tem pokazala izjemen pogum.

Nobelovemu odboru še ni uspelo vzpostaviti stika s prejemnikoma nagrade, vredne devet milijonov švedskih kron (870.000 evrov). Prejela naj bi jo na tradicionalni slovesnosti 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela.

Lani je nagrado dobila mednarodna kampanja za jedrsko razoroževanje Ican.

Objave letošnjih Nobelovcev so se začele v ponedeljek, ko so sporočili imena nagrajencev za medicino. V torek so razglasili nagrado za izjemne dosežke na področju fizike, v sredo pa dobitnike nagrade za kemijo. Prihodnji ponedeljek bo kot zadnja na vrsti Nobelova nagrada za ekonomijo. Nagrajenca za književnost letos zaradi spolnega škandala v Švedski akademiji izjemoma niso razglasili.

Tukaj pa si lahko preberte izjemno življenjsko zgodbo letošnje nagrajenke Nadje Murad: Resnična zgodba Nadije Murad: od sirote in sužnje do nominiranke za Nobelovo nagrado!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.