26. 9. 2020, 10:00 | Vir: STA

Noč na širšem območju Nove Gorice kljub dežju minila razmeroma mirno

profimedia

Na širšem območju Nove Gorice je noč, kljub bojazni zaradi deževja, minila dokaj mirno, novih težav v najbolj prizadetih občinah ni. V petek zjutraj je območje novogoriške in ajdovske občine sicer zajelo močno deževje, ki je zalilo več cest in kleti, posledice še odpravljajo. Nekaj težav zaradi deževja so imeli tudi na mariborskem koncu.

Kot je povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Renče-Vogrsko Ivan Gregorič, jih danes čaka še veliko dela, saj je bilo pod vodo kar veliko cest in tudi stanovanjskih in drugih objektov, a nihče v občini ne potrebuje začasne nastanitve.

Močno deževje je v petek zjutraj namreč zajelo tako območje občine Renče-Vogrsko kot tudi občin Ajdovščina in Nova Gorica, poroča spletna stran uprave za zaščito in reševanje.

Meteorna voda je poplavila več cest ter zalila več kleti in stanovanjskih hiš. Na terenu so gasilci, ki izčrpavajo vodo iz poplavljenih objektov in postavljajo vreče s peskom, s katerimi preusmerjajo tok meteorne vode. Na delu so tudi dežurne cestne in komunalne službe.

Gasilci in člani civilne zaščite bodo še naprej spremljali dogajanje na terenu, predvsem območja zemeljskih plazov. Prve oglede bo opravil tudi geolog, predvsem tam, kjer so oziroma bi lahko bili zaradi drsenja zemlje ogroženi objekti, so še navedli v regijskem štabu civilne zaščite za severno Primorsko.

Obilne padavine so nekaj težav na Goriškem povzročile že petek. Narasle vode iz zaledja pritokov reke Vipave so za krajši čas poplavile ceste in nekaj kleti v krajih Renče in Oševljek. Ob cesti sta se sprožila tudi dva manjša zemeljska plazova, ki pa ne ogrožata nobenega objekta. Tudi v drugih delih severne Primorske so naraščali številni hudourniki in reke, sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov.

Močno deževje je v petek zvečer zajelo tudi širše območje Maribora. Meteorna voda je poplavila več kleti v stanovanjskih objektih, v treh je zamakala streha. A večjih težav ni bilo. "Pristojne službe so hitro uredile zadeve," je danes za STA povedal poveljnik štaba mariborske civilne zaščite Samo Robič.

Med drugim je zaradi zamašenega propusta narasla voda v Stražunskem kanalu v Mariboru in ogrožala stanovanjske objekte, a so gasilci dovolj hitro očistili potok, da ni bilo povzročene večje škode.

"Zadeve so se zdaj umirile in trenutno ni neke nevarnosti," je še povedal Robič.

V občini Rače-Fram so meteorne vode v petek zvečer poplavile klet stanovanjskega objekta, gasilci so vodo izčrpali. V Pivoli v občini Hoče-Slivnica je veter podrl drevo, ki je padlo na cesto, in gasilci so drevo razžagali in ga odstranili a ceste.

Težave zaradi deževja so bile po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje tudi na Koroškem. V večini primerov je meteorna voda ogrožala in zalivala prostore objektov, zaradi razmočenega terena in vetra so se podirala drevesa, meteorna voda pa je zalila posamezne dele vozišč.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.