2. 4. 2017, 21:06 | Vir: STA

Nosorogi z letalom v Bocvano, da bi ohranili vrsto!

profimedia

Iz Južnoafriške republike so v sosednjo Bocvano v minulih dneh prepeljali 12 belih nosorogov, da bi tako zaščitili to živalsko vrsto pred izumrtjem. Letalski polet so živali po navedbah strokovnjakov za divje živali uspešno prestale. Na takšen podvig čaka še kakih 90 nosorogov.

Gre namreč za obsežno čezmejno akcijo, imenovano Nosorogi brez meja, v okviru katere nameravajo prepeljati več kot sto živali iz Južnoafriške republike, kjer so nosorogi močno na udaru divjih lovcev, v Bocvano, kjer je nevarnost divjega lova manjša.

"Prihod živali v Bocvano je bil neverjetno čustven. Srce mi je kar zaigralo, ko sem jih slišal, kako so se po odhodu glasno hranili," je danes za nemško tiskovno agencijo dpa povedal vodja projekta Les Carlisle.

Skupno je pot iz narodnega parka na vzhodni obali Južnoafriške republike v delto reke Okavango v Bocvani trajala 15 ur. Delno so jo opravili s tovornjaki po kopnem, delno pa z letalom in helikopterjem.

V afriški divjini živi od 20.000 do 25.000 nosorogov, največ v Južni Afriki.

Čeprav je že štiri desetletja prepovedano trgovanje z nosorogovimi rogovi, črni trg še vedno cveti, saj kupci domnevno za kilogram odštejejo okoli 65.000 ameriških dolarjev. Rog je še posebej priljubljen na Kitajskem in v Vietnamu, kjer verjamejo, da ima spolno dražilne in zdravilne učinke.

V Južnoafriški republiki so divji lovci po navedbah tamkajšnjega ministrstva za okolje lani ubili več kot tisoč nosorogov, kar pomeni skoraj tri na dan.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.