6. 6. 2020, 06:33 | Vir: STA

Notranje meje EU naj bi odprli do konca meseca, pri zunanjih se mnenja razhajajo

profimedia

Članice EU naj bi do konca meseca odpravile omejitve na notranjih mejah, ki so jih uvedle zaradi novega koronavirusa. Skoraj vse želijo do takrat podaljšati tudi omejitve na zunanjih mejah, je po videokonferenci notranjih ministrov EU povedala komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Slovenija glede zunanje meje zavzema drugačno stališče.
 

"Osebno verjamem, da se bomo k popolnemu delovanju schengna in prostemu gibanju državljanov vrnili do konca junija," je poudarila komisarka. To po njenih besedah omogočajo tako zdravstvene kot politične razmere.

Naslednji velik izziv je po komisarkinih navedbah vprašanje omejitev nebistvenih potovanj iz tretjih držav v EU, ki so sedaj po priporočilu komisije predvidene do 15. junija.

Skoraj vse članice so močno naklonjene dodatnemu, krajšemu podaljšanju tega ukrepa, tako da bi se omejitve za tretje državljane začele postopno sproščati v začetku julija, je pojasnila Johanssonova.

Notranji minister Aleš Hojs je v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju pojasnil, da naj bi približno polovica članic omejitve na notranjih mejah odpravila do sredine meseca, preostala polovica pa do konca meseca.

Pri tem je bilo po Hojsovih besedah izpostavljeno, da ne sme biti diskriminacije na podlagi državljanstva, česar pa verjetno ne bo mogoče povsem upoštevati, saj so države v različnih položajih, na primer v primeru Slovenije je Italija v drugačnem položaju kot njene preostale sosede.

Po ministrovih besedah je tudi kar nekaj razlik, ko gre za vprašanje omejitev za tretje države. Slovenija zagovarja stališče, da je treba v največji meri upoštevati epidemiološko sliko tretjih držav in vzajemnost.

Nemški minister po Hojsovih navedbah želi popolno odprtje, a glede na zelo slaba epidemiološka stanja nekaterih držav, na primer Brazilije, in glede na precejšnje nezaupanje epidemiološki stroki v nekaterih tretjih državah to ne bo možno.

Čeprav prevladuje mnenje, da naj se zunanje meje odprejo v začetku julija, pa Slovenija po ministrovih besedah zavzema drugačno stališče, zlasti do območja Zahodnega Balkana zaradi gospodarske in turistične vpetosti v regijo.

"Zato bomo verjetno že v naslednjih dneh sprejeli nov odlok, vezan na tretje države," je povedal minister, ki se zavzema za seznam tretjih držav, ki jim glede na epidemiološko sliko lahko omogočijo prehod ob spoštovanju načela vzajemnosti.

Izpostavil je Črno goro, kjer po njegovih besedah ni težav s covidom-19, zato ne vidijo razloga, da za državljane Črne gore ne bi popolnoma sprostili prehoda v Slovenijo, pri čemer pa je problem, ker lahko pot nadaljujejo v druge schengenske države.

Hojs je ob tem izpostavil, da že veljavni odlok vključuje množico izjem, na primer zaradi tovornega transporta, o čemer pa so obvestili Evropsko komisijo in preostale članice, zlasti sosede.

Evropska komisija bo prihodnji teden predstavila novo priporočilo za ukrepanje na zunanjih mejah, pri čemer se pričakuje, da bo upoštevala večinsko mnenje. Komisija sicer poda priporočilo in pozove k usklajenosti, a članice same odločijo o ukrepih na zunanji meji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.