16. 4. 2020, 19:10 | Vir: STA

Notranji minister Aleš Hojs sprejel odstop državnega sekretarja Franca Breznika

Anže Malovrh/STA

Notranji minister Aleš Hojs je sprejel odstop državnega sekretarja Franca Breznika, ki je v začetku aprila s službenim avtomobilom vozil prehitro in pod vplivom alkohola. Breznik je ministru v sredo ponudil odstop, ta pa ga je sprejel, ob tem pa dobil tudi zagotovilo v. d. direktorja policije Antona Travnerja, da v tem primeru ni šlo za zasedo.

Vlada je Breznika na današnji redni seji že razrešila.

Kot je na redni novinarski konferenci, povezani s koronavirusom, pojasnil Hojs, mu je Travner zagotovil, da v tem primeru ni šlo za nikakršne zasedo, kot je bila na primer znana iz primera nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja.

Pri tem je minister dodal, da zaupa v delo policije in ocenjuje, da dodano preverjanje njenega dela ni potrebno. Verjame, da so policisti delo opravili korektno in profesionalno, ne vedoč, da so ustavili državnega sekretarja. Je pa pri tem opozoril, da so tudi v slovenski politiki, denimo med župani, taki, ki so vozili pod vplivom alkohola, pa so še vedno na položajih.

Svojo plat zgodbe pojasnil Franc Breznik

Svojo plat zgodbe o dogodkih 2. aprila popoldne je za TV Slovenija danes pojasnil tudi sam Breznik. Med drugim je dejal, da je njegov delovni čas praktično vsak dan tekel od 5. ure zjutraj pa do polnoči. Podobno po njegovih besedah v teh razmerah velja tudi za ostale državne sekretarje, ministre in predsednika vlade.

Tistega dne se je vračal s sestanka s predstavniki podjetja Rastoder, kjer je urejal donacijo za humanitarne organizacije. Na ta dan je bila, kot je pojasnil za TV Slovenija, njegova prehrana eno jabolko in dve kavi. Na sestanku pa je potem z enim od donatorjev spil dva kozarca viskija, je priznal.

Ko so mu policisti odredili alkotest, je bila stopnja alkoholiziranosti po njegovih besedah med 0,25 in 0,5 miligrama na liter izdihanega zraka.

Zatrdil je, da tega ni želel prikrivati, pač pa je ocenil, da pač ni prvorazredna tema. "Nenazadnje sta me policista prepoznala. Vedela sta, kdo sem. Ta stvar bi bila tako ali tako vsem na očeh," je še povedal Breznik.

Ker je bil na listi SDS izvoljen za poslanca, bi se zdaj lahko vrnil v državni zbor. Ali se bo to zgodilo ali se bo zaradi dogodka odrekel tudi poslanskemu mandatu, še ni jasnega odgovora. V izjavi za TV Slovenija je spomnil, da je večkrat govoril o zahodnih standardih. "Če bo kdorkoli dvomil, tudi v stranki, da to meče tudi slabo luč na moje poslansko delo, mi tudi tega ni treba opravljati," je dejal glede svoje politične usode.

Novi državni sekretar še ni izbran

Novega državnega sekretarja Hojs še ni izbral. Kot je pojasnil, je kaj takega nemogoče, saj je za zadevo izvedel šele v sredo. Na vprašanje, zakaj ga Breznik o dogodku ni obvestil prej, pa je odgovoril, da so v zadnjih dneh vsi delali po 16 ali 18 ur na dan. Breznik pa je, kot mu je pojasnil v sredo, pač ocenil, da mu bo to povedal na petkovem kolegiju.

Se pa minister čudi, da so policisti to zgodbo prej povedali novinarjem kot njemu. "Očitno imajo nekateri policisti raje novinarje kot svoje vodstvo, vključno z mano," je še dodal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.