3. 2. 2019, 02:08 | Vir: STA

Notranjska reka Reka poplavlja, Kolpa in Vipava se razlivata na izpostavljenih mestih

STA/Tatjana Žnidaršič

Dež, ki je v petek in soboto zajel večji del države, se bo čez noč še okrepil, zjutraj pa oslabel. Gladine rek so se zaradi za januar neobičajnega deževja ponekod močno dvignile. Naraščanje gladin rek na Agenciji RS za okolje (Arso) danes pričakujejo predvsem v južni polovici države. Meja sneženja se bo spuščala.

Pozno zvečer so na Arsu izdali rdečo stopnjo ogroženosti za poplave za porečje reke Reke. Zaradi poplavljanja reke in njenih pritokov imajo gasilci na tem območju že od sobote precej dela.

Meja sneženja se bo danes spustila do okoli 800 metrov nad morjem. Temperature bodo od nič do šest stopinj Celzija, na Goriškem in ob morju do osem. V južni, osrednji in deloma zahodni Sloveniji bo do jutra še močno deževalo. Predvsem vodotoki v južni Sloveniji bodo še narasli in lahko krajevno tudi poplavljajo.

Arso je za porečje Reke že v soboto popoldne izdal opozorilo na nevarnost poplav. Notranjska reka Reka poplavlja že od sobote dopoldne, reki Kolpa in Vipava pa se razlivata na izpostavljenih mestih. Reka in Vipava sta največje pretoke dosegli to noč, reka Kolpa pa jih še bo danes čez dan. Predvsem Reka in Kolpa lahko še poplavita na območjih pogostih poplav.

Ob močnih lokalnih padavinah se lahko razlijejo predvsem manjši vodotoki tudi drugje v južnem in osrednjem delu države, opozarjajo vremenoslovci.

Reka Sava v srednjem toku je to noč še zmerno narasla in se razlivala na izpostavljenih mestih, v spodnjem toku pa bo največje pretoke dosegla predvidoma danes čez dan. Po pričakovanjih meteorologov se bo danes in v naslednjih dneh vodnatost na notranjskem in dolenjskem krasu povečevala, kraška polja se bodo ojezerila.

Kot je za STA pojasnila hidrologinja na Arsu Florjana Ulaga, je tak pretok rek sicer neobičajen za ta letni čas, ne pa tudi toliko padavin, le da je januarja običajno padal sneg in ne dež. "Začetek februarja je lahko zelo dinamičen. Če se spomnimo pred petimi leti se je ravno v tem času začel žled, ki so mu sledile silovite poplave na Notranjskem. Ni pa zelo običajen trenuten scenarij s toliko snega, dežja in tako visokimi temperaturami, kot smo jim priča te dni," je še dodala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.