21. 3. 2022, 10:06 | Vir: STA

Vojna v Ukrajini terjala nove žrtve

Profimedia

Bombe zadele več stanovanjskih stavb in nakupovalni center. Bo Ukrajincem uspelo zaščititi svoje ljudi pred novimi napadi?

Ruske sile so pozno v nedeljo bombardirale zahod ukrajinske prestolnice Kijev, pri čemer je umrlo več ljudi. Kljub blokadam ruski vojaki nadaljujejo ofenzivo na prestolnico.

Medtem je v Sumiju na severovzhodu države nekaj ur uhajal amoniak iz tamkajšnje kemične tovarne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Umrli najmanj štirje ljudje

V Kijevu so bombe zadele stanovanjske stavbe in nakupovalno središče, pri čemer so izbruhnili požari. Lokalna civilna zaščita je sporočila, da so pri tem umrli najmanj štirje ljudje. Dopisnik francoske tiskovne agencije AFP medtem poroča, da je pred nakupovalnim središčem videl šest trupel. Reševalci se trenutno še prebijajo skozi ruševine in iščejo morebitne preživele.

Ruske sile niso bistveno napredovale

Ruske sile vztrajajo pri ofenzivi na Kijev, čeprav v zadnjih dveh tednih tam niso bistveno napredovale. O največ spopadih poročajo s severozahoda in vzhoda prestolnice.

Iz Sumija medtem poročajo o uhajanju amoniaka, ki pa so ga že omejili. Regionalni poveljnik vojske Dmitro Šivicki je na uhajanje opozoril prek Telegrama in pozval vse bližnje prebivalce, naj se zatečejo v kleti ali nižja nadstropja, saj je plin lažji od zraka in se dviga. Kot so sporočili kasneje, naj bi bilo uhajanje posledica ruskega obstreljevanja, poroča britanski BBC.

Napadalci vse manj uporabljajo letala

Ukrajinska vojska je medtem v svojem dnevnem poročilu sporočila, da so v nedeljo uničili sedem ruskih tarč, med drugim letalo in drone. Opazili so še, da ruske sile vse manj uporabljajo letala, so pa povečali uporabo brezpilotnih letalnikov, poroča dpa, ki opozarja, da teh navedb niso uspeli preveriti.

Kako se vojna razpleta?

Številni skušajo še vedno ubežati spopadom. V nedeljo je po humanitarnih koridorjih iz več ukrajinskih mest zbežalo 7295 ljudi, od tega jih je skoraj 4000 zbežalo iz Mariupolja v Zaporožje, je v nedeljo zvečer sporočila namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk. Od dogovorjenih sedmih koridorjev so štirje varni in v uporabi, je dodala.

Vzporedno pa se nadaljujejo tudi diplomatski napori za končanje vojne. Pogajanja med ukrajinsko in rusko delegacijo prek video povezave se bodo tako nadaljevala tudi danes.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo znova izrazil pripravljenost na srečanje z Vladimirjem Putinom. Po svojem nagovoru v izraelskem knesetu pa je ocenil, da bi Izrael lahko posredoval med stranema in tudi gostil srečanje na visoki ravni, morda v Jeruzalemu. Izraelski premier Naftali Benet namreč išče rešitev za to, je dejal Zelenski v videu, ki ga je objavil v nedeljo.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec