5. 2. 2021, 12:59 | Vir: STA

Nov sodni proces proti Alekseju Navalnemu, tokrat zaradi obrekovanja

profimedia

V Rusiji se je danes začel novi sodni proces proti voditelju ruske opozicije Alekseju Navalnemu, ki je tokrat obtožen obrekovanja. Sodni proces se je začel le nekaj dni potem, ko je bil Navalni obsojen na zaporno kazen zaradi kršitev pogojnega izpusta, kar je sprožilo mednarodne proteste.

44-letni Navalni je bil danes prisoten na sodišču v stekleni kletki za obtožence, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodaja, da narašča pravni pritisk na Navalnega in njegove podpornike, odkar se je Navalni sredi januarja vrnil v Rusijo iz Nemčije, kjer je več mesecev okreval po zastrupitvi z živčnim plinom novičok. Ta teden je moskovsko sodišče Navalnega obsodilo na tri leta in pol zapora zaradi kršitve pogojne izpusta v povezavi z leta 2014 izrečeno kaznijo zaradi poneverb.

Navalni se na novem sodnem procesu sooča z obtožbo obrekovanja več oseb, med njimi 95-letnega veterana druge svetovne vojne. Ti so se pojavili v videu v podporo Kremlju. Navalni jih je v junijskem tvitu označil za "sramoto države" in "izdajalce". V primeru, da ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do največ dve leti zapora. Po pričakovanjih sodišče kazni naj ne bi izreklo že danes.

Današnje sojenje sovpada z obiskom visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella v Moskvi. To je prvi obisk kakega najvišjega predstavnika EU v Rusiji od leta 2017. Prav aretacija in nedavna obsodba Navalnega sta ena od osrednjih tem današnjih pogovorov med Borrellom in ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.