31. 5. 2018, 10:47 | Vir: STA

Nova irska afera: preverili bodo 150.000 primerov sumljivih posvojitev!

profimedia

Irska vlada je objavila, da so v preteklosti ponaredili rojstne liste 126 otrok, ki so bili na Irskem posvojeni med letoma 1946 in 1969. Posvojitelji so bili namreč vpisani kot biološki starši. Najmlajša oseba, ki jo je prizadela ta afera, je stara 49 let, najstarejša 72. Oblasti so že napovedale preveritev še 150.000 primerov.

Po navedbah irske agencije za otroke in družino Tusla so rojstva nezakonito vpisali, ko so bili otroci nameščeni v posvojiteljske družine. Posvojitve je takrat urejala agencija Bratovščina Sv. Patricka. Tusla je ponarejene dokumente odkrila, ko so preverili 13.500 kartotek, ki so jih prevzeli od bratovščine leta 2016, šest let po zaprtju agencije.

Irska ministrica za otroke Katherine Zappone je v odzivu dejala, da se številni ljudje v celoti ne zavedajo pravih okoliščin svojega rojstva. Vse prizadete bodo sedaj kontaktirale pristojne oblasti.

"Vedeli smo za prakso nepravilnih registracij več let, a je bilo izjemno težko to ugotoviti in dokazati v posameznih primerih, ker so tisti, ki so vodili registre, to namerno ovirali," je še dejala ministrica.

Irska, ki je tradicionalno katoliška država, se sooča z vrsto afer v povezavi s prisilnimi posvojitvami otrok, ki so jih Irke v preteklosti rodile izven zakona.

Premier Leo Varadkar je v sredo tudi branil odločitev, da javnost seznanijo z najnovejšo afero. Priznal je, da bo to sedaj izredno težko za starše, ki so vzgojili te ljudi. "Imeli bodo zelo težak pogovor z otroki, ki so jih vzgojili," je še dejal.

Odziv je povezal tudi z referendum minuli teden, na katerem so Irci s 66 odstotki glasov podprli odpravo ustavne prepovedi umetne prekinitve nosečnosti.

"Odpiramo še eno poglavje zelo temne zgodovine naše države, a sedaj smo drugačna država in menim, da so rezultati referendumu konec tedna to pokazali," je še dejal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.