26. 1. 2019, 09:40 | Vir: STA

Nova katastrofa v Braziliji: Potem ko je popustil rudniški jez, sta deroča voda in blato zalila bližnja naselja

profimedia

Zrušitev rudniškega jezu na jugovzhodu Brazilije v bližini mesta Belo Horizonte je po zadnjih podatkih zahtevala najmanj 11 smrtnih žrtev, 296 ljudi še pogrešajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Deroča voda in blato sta zahtevala smrt več ljudi, ki so delali v rudnikih ali živeli na območju pod jezom okrog mesta Brumadinho z 39.000 prebivalci.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je sporočil, da obžaluje morebitna izgubljena življenja in spremlja razmere. Območje bo obiskal danes. Hkrati je sporočil, da bosta kraj dogajanja obiskala tudi okoljski minister in poveljnik civilne zaščite ter zagotovil, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči za pomoč prizadetim.

Jez je po poročanju tujih tiskovnih agencij v lasti brazilskega rudarskega podjetja Vale, ki je potrdilo zrušitev jezu.

V brazilski državi Minas Gerais, kjer leži Brumadinho, je najmanj 450 podobnih rudarskih jezov, ki zadržujejo rudniški odpad. Leta 2015 se je v mestu Mariana zrušil podoben jez in zahteval 19 življenj.

V Braziliji je skupno 24.092 takšnih jezov in po poročanju časopisa O Globo so jih nazadnje leta 2017 varnostno pregledali morda le tri odstotke.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.