Očitno gredo tudi pekarne po stopinjah drugih ponudnikov.
Nekako smo že vajeni, da v kakšnih restavracijah zaračunajo še pogrinjek, ali pa strežbo rojstnodnevne torte, ki jo stranka prinese s seboj. Ponekod v tujini gostje plačajo tudi za kozarec vode ob kavi (no, pri nas je zaenkrat to zastonj). Zdaj pa so se očitno tovrstni praksi pridružile še pekarnice - vsaj v primeru Nemčije je tako, poroča portal Fenix Magazin.
Storitev je bila dolgo samoumevna
Storitev, ki je bila desetletja samoumevna, se zdaj zaračunava - tudi do 20 centov na štruco. In sicer gre za rezanje kruha. Kot poročajo nemški mediji, je ta trend posledica vse težjih gospodarskih razmer, še posebej naraščajočih cen energentov. Lastniki pekarn pravijo, da so stroški vzdrževanja rezalnikov kruha, njihovo pogosto razkuževanje in menjava nožev postali pomemben strošek v poslovanju, zato je dodatno plačilo postalo nujnost. Medtem ko nekateri skušajo le minimalno zviševati cene kruha in pekovskih izdelkov, se drugi odločajo za uvedbo doplačil za "dodatne" storitve, kot je rezanje, še poroča portal Fenix Magazin.
Pekarne v težavah
Pekarne v Nemčiji se zadnjih nekaj let soočajo z resnimi težavami. Nekateri proizvodni obrati in pekarne so se zaprle, spet druge pa skušajo preživeti, čeprav jih bremenijo višji obratovalni stroški in dražje surovine. Rezanje kruha, ki se v Nemčiji pogosto izvaja kar v pekarni s pomočjo avtomatskih rezalnikov, je bilo doslej vključeno v ceno izdelka. Čedalje več kupcev pa zdaj opaža, da se za to storitev dodatno zaračuna 10 ali 20 centov, odvisno od pekarne.
Odzivi kupcev so mešani. Številni se sprašujejo, zakaj morajo zdaj dodatno plačevati za nekaj, kar je bilo dolga leta brezplačno. "V redu je, če gre za nekaj centov, vendar ni prav, da se nas tako počasi, a redno, udari po žepu," je za nemške medije komentiral eden od kupcev. Spet drugim pa se ta praksa zdi razumljiva, če pekarnam preprosto pomaga preživeti in še naprej poslovati.