10. 8. 2021, 09:15

Nova študija: mački naj bi lastnike videli kot starše - morda celo bolj kot psi

Profimedia
Nova študija: mački naj bi lastnike videli kot starše -  morda celo bolj kot psi (foto: Profimedia)

Če psi uživajo simpatični naziv človekovega najboljšega prijatelja, se mačk vztrajno drži črni sloves hladnega in odsotnega domačega ljubljenčka. Zato so mačke znanstvenikom še vedno nerazkrita uganka – a kot kaže zadnja raziskava, mačke vendarle čutijo močno navezanost na ljudi, s katerimi živijo. Le da to navezanost izkazujejo malce drugače.

Raziskovalci državne univerze v Oregonu so prišli do zaključka, da imajo mačke v bistvu zelo rade ljudi, ki si z njimi delijo dom. Da jih celo sklepajo za nekakšne starše oz. skrbnike. Raziskavo so izvajali na mladih muckih, metodologija pa je bila oblikovana po podobnih raziskavah, ki so jih v preteklih izvajali na psih in otrocih.

Izsledki študije so objavljeni v publikaciji Current Biology, avtorji študije pa so raziskovali reakcijske nianse mladih mačk, ko so te preživele 2 minuti s svojim lastnikom, potem bile puščene same in se nato spet združile s svojim lastnikom za 2 minuti. Po eksperimentu so sestavili kataloško preglednico slogov navezanosti, ki je bila osnovana na kategorijah iz vedenjskih raziskav psov in otrok.

V študiji zapišejo, da je 64 odstotkov mladih mačk v eksperimentu prikazalo t.i. »varnostni slog navezanosti«, kar označuje, da je bila mačka nemirna, ko je lastnik zapustil prostor, potem pa odražala zmanjšanje stresnih odzivov, ko se je lastnik vrnil.

Na drugi strani so zabeležili 30 odstotkov mačk, ki so imele t.i. »negotov slog navezanosti«, ki označuje, da se mački nivoji stresa niso znižali tudi potem, ko se je lastnik vrnil v prostor.

Avtorji študije pravijo, da so te številke konsistentne z raziskavami otrok – manjši odstotek negotove navezanosti torej ni specifičen za mačke.

Obenem raziskovalci dodajajo, da je odstotek mačk s t.i. »varnostnim slogom navezanosti« višji kot pri psih – takšen slog navezanosti je v preteklih študijah nakazovalo okoli 58 odstotkov psov, 42 pa jih je bilo kategoriziranih v negotovi slog.

Ko je ekipa raziskovalcev iz univerze ponovila eksperiment še z odraslimi mačkami, se odstotki niso občutno spremenili. Študija s tem zaključuje, da mačke vsekakor čutijo zelo močno navezanost na lastnike čez celotno življenjsko obdobje, le da to morda kažejo na malce nevsakdanje načine.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.