10. 2. 2020, 11:25 | Vir: STA

Nova svarila pred posledicami podnebnih sprememb

profimedia
Nova svarila pred posledicami podnebnih sprememb (foto: profimedia)

Evropska agencija za okolje (EEA) je ponovno posvarila pred posledicami podnebnih sprememb, kot so poplave, suše, dvig morske gladine in gozdni požari. Različne regije bodo različno prizadete, kar zahteva prilagajanje, specifično za vsako območje posebej, so opozorili.
 

EEA je danes predstavila zemljevide s kombinacijo podatkov za izbrane evropske regije, kot so srednja Evropa, Iberski polotok, Skandinavija, francoska Bretanija in Benetke. S tem je želela agencija opozorili na pomembno vlogo omejevanja podnebnih sprememb, da bi se tako izognili najhujšim posledicam, pa tudi na pomen prilagajanja na nove razmere v luči novega evropskega zelenega dogovora.

"Prilagajanje mora biti prilagojeno specifičnim regionalnim in lokalnim okoliščinam, vključno s podnebnimi tveganji, s katerimi se sooča območje, in drugimi regionalnimi in lokalnimi vidiki," so zapisali v EEA.

"Posledicam podnebnih sprememb se ne moremo več izogniti, njihov obseg pa bo odvisen od uspeha globalnih in evropskih prizadevanj za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov," so dodali.

Podatki agencije med drugim kažejo na veliko ranljivost obmorskih mest, kot so Benetke, Neapelj, Barcelona in Nantes, zaradi dvigovanja morske gladine. V notranjosti celine bo večja težava močno deževje; večji del Evrope se mora pripraviti na do 35 odstotkov več deževja v jesenskem in zimskem času.

V južni Evropi bodo medtem pogostejše suše, trajale bodo dlje in bodo povzročale konflikte med kmetijstvom, industrijo in prebivalstvom, ki se bodo med sabo borili za vodo. Širili se bodo gozdni požari, in sicer bo njihovo število najbolj poraslo v zahodni in srednji Evropi, najbolj prizadeta pa bo južna Evropa, so še navedli v EEA.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.