21. 10. 2018, 22:22 | Vir: STA

Nova verzija o Hašodžojevi smrti, pritiski z Zahoda, ki terja verodostojno resnico

STA

Smrt novinarja Džamala Hašodžija je bila "strašna napaka", je danes priznal savdski zunanji minister Adel al Džubeir in napovedal, da bodo odgovorni za njegovo smrt kaznovani. Kot je poudaril, pa Riad ne ve, kje je njegovo truplo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V javnost je pricurljala nova savdska različica Hašodžijeve smrti.

Savdski zunanji minister Adel al Džubeir je obsodil poskus prikritja tega dogodka, kar da je "nesprejemljivo v vsaki vladi". Preiskava o tem, kaj se je zgodilo in kje je truplo, še poteka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Al Džubeir je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še zatrdil, da prestolonaslednik Mohamed bin Salman o dogodku v savdskem konzultatu v Istanbulu ni vedel ničesar. Ocenil je tudi, da bodo odnosi z ZDA "prestali" to preizkušnjo. Za kaznovanje odgovornih za novinarjevo smrt se je danes zavzel tudi savdski kralj Salman, še poroča AFP.

Visoki predstavnik Saudove Arabije, ki ni želel biti imenovan, je pojasnil, da naj bi skupina Savdijcev želela novinarja na savdskem konzulatu v Istanbulu zgolj ugrabiti, ker pa se je ta upiral, so ga po nesreči ubili, na spletni strani poroča Reuters.

Namestnik savdske obveščevalne agencije Ahmed al Asiri naj bi v Istanbul poslal 15 Savdijcev, da bi se ti soočili z novinarjem. Želeli naj bi ga prepričati, da se vrne v kraljevino v okviru kampanje, s katero želi Riad sovražnikom države preprečiti, da bi rekrutirali savdske disidente.

Po teh načrtih naj bi skupina Savdijcev želela Hašodžija nekaj časa zgolj zadrževati v varni hiši zunaj Istanbula, če ne bi pristal na vrnitev v Riad, pa bi ga izpustili.

Ko je Hašodži 2. oktobra prišel na konzulat, naj bi ga vodja operativcev Maher Mutreb seznanil s tem načrtom, a ga je novinar zavrnil in opozoril, da ga pred konzulatom nekdo čaka; v primeru, da se v eni ure ne vrne s konzulata, bo ta turškim oblastem sporočil, da so ga ugrabili.

Zapletlo se je, ko je skupina Savdijcev novinarju nato povedala, da ga bodo omamili in ugrabili. Hašodži je namreč nato začel kričati in se upirati, Savdijce pa je zajela panika. Skušali so ga obvladati in med prerivanjem po nesreči zadušili. Član savdske skupine je zatem oblekel Hašodžijeva oblačila in zapustil konzulat. Želeli so namreč ustvariti vtis, da je novinar zgradbo varno zapustil.

Medtem ko je Turčija pred dnevi sporočila, da so Hašodžijevo truplo najverjetneje razkosali, pa savdski predstavnik zdaj trdi, da so truplo zavili v preprogo in predali "lokalnemu sodelavcu", da se ga znebi.

Po priznanju Saudove Arabije, da je Hašodži umrl na savdskem konzulatu v Istanbulu, so se vrstili pozivi zahodnih držav, naj Riad pojasni vse okoliščine njegove smrti. Savdski zunanji minister je priznal, da ne vedo natančno, kako je umrl. Nemčija, Francija in Velika Britanija so v skupni izjavi poudarile, da pričakujejo natančna pojasnila, podprta z verodostojnimi podatki. poroča AFP. 

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je napovedal, da bo v torek razkril vso resnico o smrti novinarja. Kot je dejal, bo "golo resnico" predstavil v torkovem govoru vladajoči turški Stranki za pravičnost in razvoj. Turški preiskovalci so v zvezi z umorom Hašodžija na zaslišanje pozvali še 25 prič, je danes poročala turška televizija NTV.

Ameriški predsednik Donald Trump pa je v pogovoru za Washington Post Saudovo Arabijo obtožil, da v zvezi z umorom Kašodžija laže. To je njegova najbolj ostra izjava doslej, razumeti pa jo je mogoče v luči pritiskov na ameriško administracijo, da zavzame trše stališče do Saudove Arabije, poroča AFP. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.