17. 6. 2018, 09:07 | Vir: STA

Nova Zelandija potrebuje denar za infrastrukturo, zato bo po žepu "udarila" turiste!

Profimedia

Nova Zelandija je napovedala uvedbo davka za turiste in zvišanje nekaterih drugih pristojbin za tujce, z dodatnimi prihodki pa namerava v luči turističnega razcveta financirati razvoj infrastrukture.

Novozelandski turizem v zadnjih letih cveti, število prihodov turistov je v zadnjih treh letih zraslo za tretjino. Med lanskim in letošnjim aprilom so jih v državi, ki ima 4,5 milijona prebivalcev, našteli 3,8 milijona. Minister za turizem Kelvin Davis je pojasnil, da tako močna rast znatno vpliva na stroške in dostopnost javno zagotovljene infrastrukture. Številne regije se soočajo s potrebo po takojšnji prenovi infrastrukture, od toaletnih prostorov do parkirišč, je dejal.

Davek bodo uvedli sredi prihodnjega leta

Davek v višini med 25 in 35 novozelandskih dolarjev (med 15 in 21 evrov) bo za tuje turiste uveden sredi prihodnjega leta, medtem ko bodo pristojbine za priseljevanje in vize dražje že od letošnjega novembra. Avstralci in prebivalci večine pacifiških otokov bodo iz ukrepa izvzeti. Turizem je ključna dejavnost novozelandskega gospodarstva, z novim davkom pa načrtujejo v prvem letu zbrati 80 milijonov novozelandskih dolarjev, kar bo država namenila razvoju turistične infrastrukture in različnim konservatorjem.

Vpliv na število gostov naj bi bil minimalen

Glavna opozicijska Nacionalna stranka sicer meni, da bo uvedba davka škodila Novi Zelandiji in jo naredilo manj privlačno turistično destinacijo, a Davis takšne očitke zavrača in meni, da bo vpliv na število prihodov turistov minimalen. Kot primer je navedel turista iz ZDA, ki v povprečju za obisk Nove Zelandije zapravi okoli 1200 novozelandskih dolarjev. Dodaten strošek načrtovanega davka tako po Davisovi oceni ne bo usoden.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.