15. 3. 2019, 10:11 | Vir: STA

Nova Zelandija: Število žrtev napada v Christchurchu se je povzpelo na 49

Profimedia

Število žrtev današnjega strelskega napada na mošeji v novozelandskem Christchurchu se je povzpelo na 49, je sporočila tamkajšnja policija. Direktor novozelandske policije je Mike Bush ob tem povedal, da policija ne išče več nobenih aktivnih osumljencev. Novozelandske oblasti streljanje obravnavajo kot teroristični napad.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je pred tem sporočila, da je bilo v napadu ubitih 40 ljudi, 20 pa huje ranjenih.

"Jasno je, da lahko zdaj to opišemo zgolj kot teroristični napad," je povedala Ardernova. "Glede na to, kolikor vemo, se zdi, da je bil dobro načrtovan," je pojasnila po poročanju tujih tiskovnih agencij. Dodala je, da so na vozilih napadalcev našli še dve eksplozivni napravi, ki pa sta bili onesposobljeni.

Poudarila je, da je Nova Zelandija prostor "različnosti, prijaznosti in sočutja, dom tistih, ki delijo naše vrednote". "Lahko bi izbrali nas, vendar vas popolnoma zavračamo in obsojamo," je poudarila. "To dejanje ne odraža tega, kar smo kot narod," je še izpostavila in dodala, da ne bo dovolila, da bo ta napad spremenil podobo Nove Zelandije. Tega ne sme nihče dopustiti, je dodala.

Verjetno najhujši napad na muslimane v kateri od zahodnih držav se je zgodil v dveh mošejah Christchurchu. Sprva ni bilo znano, koliko napadalcev je bilo udeleženih v napadu. Policija je najprej sporočila, da so aretirali tri moške in eno žensko, novozelandska premierka pa je dejala, da so pridržali tri moške.

Avstralski premier Scott Morrison je sporočil, da je eden od osumljencev za streljanje v novozelandskih mošejah avstralski državljan. Kot je dejal, gre za ekstremista, desničarskega, nasilnega terorista, ki se je rodil v Avstraliji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.