9. 8. 2020, 14:46 | Vir: STA

Nova Zelandija sto dni brez prenosa okužbe živi vsakdanje življenje

profimedia

Na Novi Zelandiji danes mineva že stoti dan, odkar znotraj skupnosti niso zaznali prenosa novega koronavirusa. Oblasti kljub temu svarijo pred pretirano sproščenostjo. V sosednji Avstraliji so po drugi strani danes zabeležili 17 novih smrtnih žrtev covida-19, kar je največ doslej.

Na Novi Zelandiji je trenutno 23 ljudi okuženih, a so pri vseh prisotnost koronavirusa potrdili na meji, ob vstopu v državo in ostajajo v posebnih ustanovah za izolacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zdravstvene oblasti v državi obdobje stotih dni brez prenosa okužbe označujejo za pomemben mejnik, a svarijo pred prevelikim zadovoljstvom, češ da primeri iz tujine kažejo, kako hitro se lahko virus znova pojavi tudi tam, kjer so ga že nadzorovali.

Nova Zelandija s približno petimi milijoni prebivalcev je deležna pohval za svoje učinkovito ukrepanje v zdravstveni krizi, odkar je 19. marca zaprla meje. Svetovna zdravstvena organizacija jo izpostavlja kot zgled drugim pri "uspešnem izkoreninjenju prenosov v skupnosti".

Od prvega primera februarja so doslej skupno potrdili 1219 primerov okužbe, zadnji prenos bolezni pa 1. maja.

Prebivalci države uživajo skoraj običajno življenje brez socialnega distanciranja, na športnih in kulturnih prireditvah so lahko prisotni gledalci. Obenem je v veljavi strog nadzor na meji, za vse, ki vstopijo v državo, pa je obvezna 14-dnevna karantena.

Razmere na področju koronavirusa se medtem slabšajo v sosednji Avstraliji, kjer je žarišče novih okužb v zvezni državi Viktorija. Prav tam so v zadnjem dnevu zabeležili 17 smrtnih žrtev covida-19, kar je največ doslej na ravni celotne države. Novih okužb so zabeležili 394.

Zaradi hitrega širjenja virusa v Viktoriji velja v Melbournu stroga karantena, vključno s policijsko uro in visokimi kaznimi za tiste, ki se ne bi državi pravil za zajezitev okužb.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.