17. 11. 2021, 13:04 | Vir: STA

Nova Zelandija uvaja nov sistem za zajezitev pandemije

Xinhua/STA

Na Novi Zelandiji naj bi v kratkem uvedli nov sistem covidnega semaforja, pri čemer bo celotna država prešla na ta sistem hkrati, je napovedala novozelandska premierka Jacinda Ardern. Vlada naj bi novi sistem potrdila 29. novembra in določila natančnejši datum prehoda, je zapisano na spletni strani novozelandske vlade.

Nova Zelandija bo kmalu prešla na sistem covidnega semaforja, ki se bo osredotočil na visoko stopnjo cepljenja in ne na ustavitev javnega življenja, kot je to veljalo do sedaj. Območjem in regijam bo dodeljena rdeča, oranžna in zelena kategorija tveganja, glede na dejavnike, kot so stopnja in razširjenost primerov okužb z novim koronavirusom ter stopnja cepljenja ljudi, ki tam živijo. Ardernova je potrdila, da bodo območja z nizko stopnjo cepljenja uvrščena v rdečo stopnjo. "To bo prispevalo k večji zaščiti in, upajmo, tudi k večjemu številu cepljenj," je še dejala.

Po besedah Ardernove je trenutno v celoti cepljenih 82 odstotkov Novozelandcev, do sredine decembra pa naj bi jih bilo v celoti cepljenih 90 odstotkov, zato je država bolje pripravljena na rahljanje omejitev. V novem sistemu so upoštevane razlike v stopnji cepljenja in nevarnosti virusa za ranljive skupnosti, je poudarila premierka.

"Zdaj imamo edinstveno prednost, saj lahko preidemo v naslednjo fazo obvladovanja covida-19 z visokim deležem precepljene populacije in z načrtom," je dejala Ardernova in dodala, da nameravajo v okviru novega načrta previdno ponovno odpreti državo, a hkrati še naprej varovati življenja Novozelandcev.

Po besedah Ardernove bo vlada nov načrt potrdila na zasedanju 29. novembra, kjer bo vlada prav tako določila natančen datum prehoda na nov sistem.

Nova Zelandija je dolgo časa je sledila t. i. ničelni strategiji, a sčasoma je morala Ardernova vendarle priznati, da ta spričo bolj nalezljive različice delta ni več realna. "Skoraj nobena država se ni izognila različici delta in Nova Zelandija ni bila izjema. Lahko pa smo izjema v tem, kako dobro zmanjšamo virus in pred njim zaščitimo svoje ljudi," je priznala.

Nova Zelandija po vsem svetu velja za zgled v boju proti pandemiji. Doslej so v petmilijonski pacifiški otoški državi potrdili skoraj 9000 okužb in 36 smrti covidnih bolnikov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol