4. 3. 2021, 09:49

Nove osebne izkaznice bodo vsebovale čip s prstnim odtisom in fotografijo obraza

Tamino Petelinšek/STA

DZ je z 62 glasovi za in brez glasu proti sprejel novelo zakona o osebni izkaznici, ki daje pravno podlago za izdajanje biometričnih osebnih izkaznic. Te bodo po novem vsebovale čip, na katerem bo shranjen zapis dveh prstnih odtisov in fotografije obraza imetnika dokumenta. Uporabljati jo bo mogoče tudi kot sredstvo elektronske identifikacije.

Novela zakona o osebni izkaznici je potrebna, ker je uredba Evropskega parlamenta in Sveta državam članicam EU naložila, da morajo 2. avgusta začeti izdajati biometrične osebne izkaznice.

Novela določa, da bosta prstna odtisa odvzeta državljanu od dopolnjenega 12. leta starosti ob vlogi za izdajo osebne izkaznice, uporaba biometričnih podatkov pa bo omejena izključno na preverjanje verodostojnosti osebne izkaznice in istovetnosti imetnika pri prehajanju državne meje.

Osebna izkaznica bo kot sredstvo elektronske identifikacije omogočala prijavo na storitve e-uprave, elektronsko podpisovanje in uporabo osebne izkaznice kot nadomestilo za kartico za zdravstveno zavarovanje. 

V Sloveniji sicer organi od leta 2006 že izdajajo biometrični potni list, zato glavne rešitve novele sledijo že obstoječim določbam zakona o potnih listinah.

Trenutna osebna izkaznica bo veljala do poteka njene veljavnosti, državljani pa jo bodo lahko že pred tem zamenjali za biometrično.
 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol