25. 10. 2020, 13:25 | Vir: STA

Nove ukrepe proti zajezitvi širjenja koronavirusa uvedla tudi Italija

profimedia

Italijanska vlada uvaja nove ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, ki bodo začeli veljati v ponedeljek. Med drugim bodo morali bari in restavracije strežbo gostov zaključiti ob 18. uri. Zapirajo pa tudi kinodvorane, gledališča in športne dvorane. Po državi se medtem nadaljujejo nasilni protesti proti ukrepom.

Odlok, ki ga je italijanski premier Giuseppe Conte že podpisal, veljati pa bo začel v ponedeljek, predvideva, da bari in restavracije po 18. uri ne bodo smeli več streči gostov. Za mizo bodo lahko največ štirje gostje hkrati, razen če vsi živijo v istem gospodinjstvu, poroča italijanski časnik Corriere della Sera.

Poleg tega zapirajo športne centre, bazene, kinodvorane, gledališča in igralnice. Ljudem ob tem svetujejo, naj čim manj uporabljajo sredstva javnega prevoza. Vrtci in osnovne šole ostajajo odprti. V srednjih šolah in na univerzah pa bo do 75 odstotkov pouka potekalo na daljavo.

Conte bo podrobnosti ukrepov, ki bodo veljali do 24. novembra, predstavil na popoldanski novinarski konferenci, poročajo tuje tiskovne agencije.

V zadnjem času se sicer po državi vrstijo protesti proti ukrepom za zajezitev virusa. V petek zvečer so potekali v Neaplju, v soboto zvečer pa v Rimu. Protestniki so v soboto v prestolnici v policiste metali pirotehnične izdelke. Razbijali so tudi avtomobile in zažigali smetnjake. Italijanski mediji poročajo, da sta bila poškodovana najmanj dva policista, aretirali pa so najmanj deset protestnikov.

Proteste, ki se jih je po poročanju medijev udeležilo nekaj sto ljudi, je organizirala neofašistična stranka Forza Nuova oziroma Nova sila. "Italijani kažejo, da ne morejo več tolerirati omejitev in gospodarske evtanazije v imenu 'psevdopandemije'," je na Facebooku zapisal predsednik stranke Roberto Fiore.

Stranka je sodelovala tudi na petkovih protestih proti zajezitvenim ukrepom v Neaplju, na katerih je prav tako izbruhnilo nasilje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Italiji danes znova poročajo o rekordnem številu okužb z novim koronavirusom v enem dnevu, prvič od začetka epidemije so jih zabeležili več kot 20.000. Opravili so 161.880 testiranj in potrdili 21.273 okužb, kažejo podatki italijanskega ministrstva za zdravje. V soboto so poročali o 19.644 novih primerih v zadnjem dnevu.

Aktivno okuženih je v slovenski zahodni sosedi 222.241 ljudi. V bolnišnicah je nekaj več kot 13.200 bolnikov s covidom-19, od tega 1208 na intenzivni negi. V zadnjih 24 urah je umrlo še 128 covidnih bolnikov, dan pred tem 151. Skupaj je ta bolezen v državi zahtevala 37.338 smrtnih žrtev, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.